Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei - review

28 mei 2019
Weihenstephan is de oudste commerci├źle brouwerij ter wereld, die nog volop in bedrijf is. Het is een instituut, waar beroemde brouwers hun opleiding hebben genoten en waar waanzinnige bieren worden gebrouwen. Het is onbegonnen werk om alle prijzen op te sommen die de brouwerij gewonnen heeft.

De brouwerij heeft een breed assortiment Weizen-bieren, bieren gebrouwen met tarwemout. Natuurlijk allen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het standaard bier is de Weihenstephaner Hefeweissbier, een Weizen die zijn gelijke niet kent. Voor zo'n bier mag je me 's nachts wakker maken.

Hoe is de Weihenstephaner Hefeweissbier Alkolholfrei? Is die net zo lekker, zodat je de hele dag door dit fantastische bier kunt drinken? Of is het toch een slap aftreksel van het iconische bier? Het etiket geeft een energiewaarde aan van 16 kcal per 100 ml. Dat is zeer gering, ook in vergelijking met andere alcoholvrije bieren.

Volle wasdom

De brouwerij in Zuid-Duitsland mag dan de oudste brouwerij ter wereld zijn; er staat wel hypermoderne apparatuur. Bij het maken van alcoholvrij bier hoeven ze niet het werk van gist te onderbreken met alle mogelijke gevolgen voor de smaak vandien. Nee, het bier mag tot volle wasdom vergisten, inclusief alcohol en inclusief alle esters en aroma's. Alleen de alcohol wordt in het laatste stadium uit het bier gefilterd. Door deze wijze blijven alle aroma's in het bier behouden.

Koud

Geloof het of niet, maar deze alcoholvrije Weizen heeft alles wat je van een Weizen verwacht. Het bier is verfrissend, vol van smaak met tonen van rijp fruit, voornamelijk banaan. Ook het kenmerkende kruidnageltje proef je terug. Drink de Weihenstephaner Hefeweissbier Alkolholfrei wel koud. Als de temperatuur van het bier oploopt, verandert het rijpe fruit meer in appelmoes en dat weeige is beduidend minder lekker.

Schnitzel

Deze Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei is een absolute topper onder de alcoholvrije Weizenbieren. Heerlijk om van te genieten op een zonovergoten terras en heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld asperges, witvis of salades. Persoonlijk gaat er voor mij niks boven de combinatie van een Weihenstephaner met een Wiener Schnitzel, formaatje schoenzool ....