Wat is nou precies een droge nasmaak?

7 augustus 2019
Wat wilt u? Een droge of een zoete witte wijn? Deze vraag zal je bekend in de oren klinken. Ook in bier kennen we het begrip 'droog'. Maar wat is dat nou precies, waar komt het vandaan en hoe herken je het. Bierista geeft je het antwoord.

Droog is het tegenovergestelde van zoet. Je hebt hele zoete bieren waar veel restsuikers in zitten. Deze bieren geven een 'vol' mondgevoel. Bieren kunnen zelfs zo zoet zijn dat ze echt plakkerig aanvoelen in je mond. Een leuk verhaal is dat er vroeger zoete bieren waren die werden getest door een scheutje uit te schenken op een stoel. Bleef je er met je broek aan plakken, dan was het bier van goede kwaliteit. Zo'n zoet plakkerig bier had een hoge voedingswaarde, toentertijd erg belangrijk. Tegenwoordig worden juist de calorie-arme bieren steeds meer gewaardeerd.

Saison Dupont

Droog is dus het tegenovergestelde van zoet. Droog betekent dat er weinig suiker in het bier zit. Tijdens het vergistingsproces heeft de gist de suikers opgegeten en omgezet in koolzuur en alcohol. Hoe minder suiker in het bier, hoe droger. Het voelt ook - met een klein beetje fantasie - alsof er daadwerkelijk iets droogtrekt in je mond. Een Saison is dè bierstijl die bekend is om hun 'droge karakter'. De Saison Dupont wordt door velen gezien als de 'Moeder der Saisons', een stijlklassieker, waarin je de droogheid duidelijk terug vindt.