Voorbraeck Ruige Rooie, kersenbier maar dan anders

15 februari 2020
Kriek Lambic kennen we allemaal. Dit friszure tarwebier met kersensmaak is lekker voor op het terras. Maar nu is er iets nieuws: Voorbraeck Ruige Rooie, een Imperial Cherry Weizen van 10% gebrouwen met 'de beste kersen van Nederland'.

Voorbraeck Ruige Rooie is gebrouwen met zwarte zoete kersen, geteeld bij familiebedrijf byVoorbraak in Oud-Gastel. Er is 600 kilo kersen gebruikt om 1500 liter bier te brouwen. Dit bier is niet te vergelijken met de Kriek Lambics. De Ruige Rooie is een vol en zoet bier met de smaak van zoete zwarte kersen. Ondanks het stevige alcoholpercentage van 10% is dit een fris en fruitig bier, waar je toch wel even de tijd voor wilt nemen. 

Jam-achtig fruit

Het bier is een lust voor het oog. De kleur is heel diep rood, de kleur van de zwarte kersen. De schuimkraag kleurt ook rood, een beetje cassiskleurig. En dan de geur: een en al fruit. Het doet een beetje denken aan Zinfandel-wijn, vol met jam-achtig fruit. De smaak is als de geur, erg fruitig met zoete kersen in de hoofdrol. Het bier is gebrouwen met tarwe en gerstemout. Het is de tarwe die een fris randje aan dit bier geeft. Dit maakt 'm uitstekend verteerbaar. De smaak is uniek; dit is wel degelijk een bier. De kersen stelen de show, maar die worden gedragen door de tarwe en de gerstemout.

Gulpener

Het recept van het bier is ontwikkeld door Bas Jacobs van Gulpener. Daar zit een mooi verhaal aan vast. Lydia Voorbraak en haar drie kinderen runnen het bedrijf bedrijf Voorbraak Kersen. Haar overgrootvader begon in 1911 met de verbouw van aardappelen, graan en suikerbieten. Precies een eeuw later werd het roer omgegooid en ging de focus naar kersen. Niet zonder succes. De Brabantse Zwarte groeide uit tot een begrip en zijn verkrijgbaar bij groentespeciaalzaken door heel Nederland.

Bier brouwen

Altijd was er al de wens bij Lydia Voorbraak om bier te brouwen. De hopteelt had interesse van het familiebedrijf. Zo ontstond het eerste contact met Gulpener, dat al jaren zijn eigen hop verbouwd in Reijmerstok in Zuid-Limburg. Van het een kwam het ander. In 2018 werd een Quadrupel gebrouwen. Dat was de opmaat naar de Ruige Rooie, de Cherry Imperial Weizen. Het uiteindelijke bier is gebrouwen bij de Loonbrouwerij in Cothen.

Kersenbier

Het familiebedrijf heeft nu de smaak te pakken. Het heeft ambities op biergebied. Het wil Voorbraeck neerzetten als een biermerk, dat verschillende soorten kersenbier op de markt brengt. Daarnaast willen Lydia en haar kinderen gerst, tarwe en hop gaan verbouwen. Behalve kersenbier brengt de kersenboerderij ook een Voorbraeck Kersenwijn op de markt en een kersenjam en kersenchutney. De producten zijn onder meer te koop bij byVoorbraak in Oud-Gastel.

Blockimage bimage 2125