Veel kandidaten voor de Bierista Top 10 Beste Alcoholvrij bier

19 januari 2022

Het schiet al weer lekker op met Dry January. We zijn al over de helft. Even volhouden nog en dan kan de ontdekkingstocht van een maand langs alcoholvrije bieren weer voor een jaartje in de kast. Heb je al veel nieuwe alcoholvrije bieren geproefd en heb je daarmee mooie ontdekkingen gedaan? We pikken er een paar tips uit die we van Bierista’s hebben mogen ontvangen.

Als we het hier hebben over alcoholvrije bieren, dan hebben we het over bieren tot 0,5% alcohol. Ja, de overheid in Nederland hanteert de grens van 0,1%, maar wij zijn hier even niet Roomser dan de paus. En ja, we weten ook dat er nog altijd bierliefhebbers zijn, die alcoholvrij bier geen bier vinden maar limonade. Ieder zijn ding. Inmiddels een overgrote meerderheid van de bierdrinkers drinkt wel eens een alcoholvrij bier. En de hoeveelheid alcoholvrij bier dat in ons land gedronken wordt, neemt nog altijd toe.

Als bierliefhebber heb je vast al wel eens gekeken welke bieren er in de Top 10 Beste Alcoholvrij Bier staat. Best wel opvallend dat daar al even de Brugse Sportzot van Brouwerij De Halve Maan aan kop staat. Opvallend ook dat er slechts een Pilsener in staat: Warsteiner Alcohol Frei. Door Bierista’s dus het lekkerst bevonden, terwijl Heineken 0.0 by far de meest gedronken alcoholvrije Pilsener is. Grolsch 0.0 en bijvoorbeeld het Duitse Jever 0.0 vallen buiten deze Top 10.

In de Bierista Top 10 Beste Alcoholvrij Bier zie je veel hoppige bieren, zoals de Brand IPA 0.0 en de smaakvolle Hula Hula van Brouwerij Hoop. Ook SuperbOwl van Uiltje Brewing Company en Playground non-alcoholic IPA van vandeStreek bier krijgen prachtige recensies en dito waarderingen.

Er zijn vele alcoholvrije Weizen die nauwelijks van hun alcoholhoudende broeders te onderscheiden zijn. We vinden ze ook wel terug in de Top 10, maar wellicht dat ze richting de zomer in aantal toenemen en dat de waardering wat omhoog gaat. Nu staan Grolsch Weizen 0.0 en Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei in de lijst. Alletwee toppers, maar er zijn er zoveel meer. Dat geldt ook voor Witbier. Alleen ’t IJ Vrijiwit vertegenwoordigt deze bierstijl in de ranglijst van Bierista.

Op het gebied van alcoholvrij is steeds meer te ontdekken. Ook kleinere brouwers wagen zich steeds vaker aan bieren zonder alcohol. Dat levert soms zeer geslaagde bieren op en - eerlijk is eerlijk - soms ook bieren die nooit de Top 10 zullen halen.  

We hebben nog een aantal tips voor je. Deze bieren staan niet in de Bierista Top 10 Beste Alcoholvrij Bier, maar zouden daar met jouw stem zo maar in kunnen belanden. Wat dacht je van Desperados Virigin 0.0%, een zeer verfrissend aromatisch bier, een potentiele zomerhit. La Trappe Nillis is het eerste trappistenbier zonder alcohol. Een kwalitatief geweldig bier met aroma’s van mout en karamel. Swinkels 0.0 is een smaakvolle Pilsener, die Top 10-waardig is. Datzelfde geldt voor Hertog Jan 0.0 en de vernieuwde Bavaria 0.0. Hou je van alcoholvrij bier met gebrande aroma’s, dan moet je echt eens de Guinness 0.0% proberen.

Al deze bieren staan op de drempel van de Bierista Top 10 Beste Alcoholvrij Bier. Een plaats in deze ranglijst zorgt voor stijgende verkoopcijfers. Brouwers is er dus wat aan gelegen om in dit overzicht terecht te komen. Zij kunnen hier geen invloed op uitoefenen. Jij als Bierista kunt dat wel. Maak een proefnotitie van de door jou gedronken bieren en inspireer daarmee je collega bierliefhebbers. Een proefnotitie maken is eenvoudig en leerzaam. Log in op Bierista, ga naar je accountpagina, kies het bier dat jij hebt gedronken en vul de proefnotitie in.