Swinkels Family Brewers neemt De Molen over

1 februari 2019
Brouwerij De Molen behoort sinds vandaag officieel tot de Swinkels Family Brewers. De overname is geen grote verrassing. De bierbrouwer had sinds 2015 al een aandeel van 35% in de craftbrouwerij in Bodegraven. De liefhebber van bieren van De Molen zal weinig merken van de overname, niet anders dan dat het aantal plaatsen waar bieren van De Molen verkrijgbaar zijn, verder wordt uitgebreid.

De voordelen van de samenwerking zijn voor beide partijen duidelijk. De Molen heeft toegang tot betere faciliteiten, zoals distributie, techniek en laboratorium. Bavaria heeft met De Molen een prachtige craftbrouwerij met een grote fanbase in binnen- en buitenland. Met het geld dat in 2015 werd betaald voor de aandelen, werd de productiecapaciteit in Bodegraven flink uitgebreid.

Even wennen

Zoals uit onderstaande video uit 2017 blijkt, was de samenwerking aanvankelijk wel even wennen. Vooral voor de craftbrouwerij, die koste wat kost zeggenschap wilde houden over de bieren. Er is de afgelopen periode een goede modus gevonden waarin wordt samengewerkt. Dat heeft geleid tot de volledige overname van De Molen door Swinkels Family Brewers.

Eigenaren blijven betrokken

Een goede modus gevonden is misschien wel te zwak uitgedrukt. Bierista sprak met John Brus, tot vandaag met Menno Olivier mede-eigenaar van De Molen. "Wij hebben het gevoel dat we zijn opgenomen in familie. We hebben goed samengewerkt en ik ervaar dat de familie oprecht blij is en met trots spreekt over De Molen."

Een geruststelling voor veel bierliefhebbers is dat de oprichters ook in de toekomst actief betrokken blijven. John Brus. "Voor ons verandert er niet veel. De bieren van De Molen blijven hetzelfde. We profiteren juist van bijvoorbeeld de technische kennis van Swinkels. Zo hebben we eens per week een specialist van Swinkels over de vloer die kijkt hoe we het brouwproces verder kunnen verbeteren. Het enige dat er voor mij persoonlijk verandert, is dat ik een stukje minder druk voel."

Verdere groei

De overname betekent dat bieren van De Molen op meer plaatsen te koop zullen zijn. "Onze bieren werden al verkocht via La Trappe. Swinkels Family Brewers heeft onlangs ook groothandel Bier&cO overgenomen. Dat biedt natuurlijk nog meer mogelijkheden." En internationaal? "Dat durf ik niet te zeggen. Ik weet dat Swinkels een eigen importbedrijf heeft in de VS. Die verkopen nu veel Rodenbach (Swinkels nam eerder al Palm over, incl. Rodenbach, red.). Dat kan ook voor De Molen in de toekomst interessant zijn."

En John, heb je al een goed glas gedronken op de overname? "Eh, om eerlijk te zijn ben ik daar nog niet aan toegekomen. Daarvoor is het momenteel te druk! Maar dat moment gaat er binnenkort vast en zeker komen!"

----------
In twee jaar tijd kan er een boel gebeuren. Zie onderstaand interview dat Bierista in februari 2017 had met Menno Olivier van De Molen. Vanaf 2.36 minuten gaat het over de samenwerking met Bavaria - inmiddels Swinkels Family Brewers. Dit interview werd opgenomen na een symposium met grote en kleine brouwers bij Brouwerij Jopen in de Waarderpolder in Haarlem.