Stone Brewing en Metallica brouwen Enter Night Pilsner

4 april 2019
Stone Brewing brouwt uitsluitend bieren waar ze zelf 100% achter staan. Nooit worden er concessies gedaan op het gebied van kwaliteit. Geldt dat ook niet voor Metallica? Wat nou als je Greg Koch, mede-oprichter van Stone Brewing en Lars Ulrich, drummer en oprichter van Metallica samen in een brouwerij zet? Daar moet iets goed van komen, een bier dat rockt!
De vermenigvuldiging Stone Brewing x Metallica is gemaakt. We zagen al afbeeldingen voorbij komen van coole halveliter-blikken met de bekende Gargoyle uit het logo van Stone en de lightnings van Metallica. Een blik bemachtigen was nog niet gelukt. Tot nu, want vanuit de brouwerij in Berlijn werd een fraaie box bezorgd met daarin liefst drie blikken Enter Night Pilsner.

Collectors box

Natuurlijk draait het hier om het bier. Daar komen we zo op. De box is echter te mooi om daar niks over te zeggen. De zwarte box met de Stone Gargoyle bevat dus drie blikken. Open je de box, dan hoor je Enter Sandman van Metallica. In de fraaie box behalve bier ook nog stickers, viltjes en uitnodiging om eens een kijkje te nemen bij Stone Brewing in Berlijn. Daarbij een brochure met meer informatie over de collaboratie tussen Stone Brewing en Metallica en meer informatie over het bier.

Arrogant Bastard

In een interview zegt Greg Koch dat hij gegrepen werd door een quote van Lars Ulrich na de release van The Black Album. "Metallica didn't go to number one, number one came to them." Dat is precies wat het is, zowel bij Metallica als bij Stone Brewing. Toen Greg Koch met zijn brouwerij begon verklaarde iedereen hem voor gek. Toch ging hij van start en deed geen concessies.  Hij brouwde bier zoals hij dat wilde, liet geen inferieure producten toe en geloofde in de locatie buiten het centrum. Het duurde even, maar hij kreeg gelijk. Stone Brewing is al jaren een mega-succes. De Arrogant Bastard is uitgegroeid tot een monument.

Enter Night Pilsner

Enter Night Pilsner is een ondergistend, helder bier met 5,7% alcohol en een bitterwaarde van 45 IBU. De gebruikte hopsoorten zijn Emerald, Sterling en Mandarina Bavaria. Het bier is afgevuld in blik en op fust. Stone Brewing vult al haar bieren af op blik, nooit op fles. Geen betere verpakking dan blik als het gaat om de kwaliteit van bier. En bij Stone houden ze niet van concessies, dus geen Stone-bier in glas.

Proefnotitie

Hoe mooi de speciale box ook is, hoe cool de blikjes er ook uitzien. Het gaat om de inhoud, toch? Dus een blikje opengetrokken en ingeschonken. Zoals je op de foto kunt zien, is het bier goud tot donkergoudkleurig. De medium schuimkraag is wit een stabiel. Het bier is helder. Veel hop in de neus. Dit bier is gedryhopt, dus dat hoppige karakter is geen verrassing. De hoparoma's zijn fruitig en mild. Dan de smaak. Smaakvol, dat is-ie zeker. Mooie fruitige hoptonen van citrusfruit. Zoet citrusfruit, waardoor de hopbitterheid milder, ronder lijkt, maar het hopkarakter in volle glorie overeind blijft. De afdronk is bitter, maar soft en rond, niet zo hard. Daardoor is het echt een pilsner en geen IPA. Ik vind 'm zeer de moeite waard en een smaakvol alternatief voor het 'gewone pilsje'.

Verkrijgbaarheid

Enter Night Pilsner is verkrijgbaar bij de betere slijterijen, bij Albert Heijn en natuurlijk ook bij Bierista-partner Beerwulf. De prijs voor een blik van een halve liter bedraagt € 2,49. Ben je in het bezig van een Bierista Bierdiploma, dan krijg je altijd 10% korting op al je aankopen bij Beerwulf, dus ook op de Enter Night Pilsner (geen minimum bestedingsbedrag).