Wel of geen schijfje citroen in je bier?

15 mei 2024
Als de zon boven de 20 graden komt, kun je plots zin krijgen in zo'n heerlijk glas verfrissend Witbier. Niet zelden krijg je bij het bestellen de vraag: 'Wilt u er een citroen bij?'. Pardon, citroen? Met een stampertje? Waar komt toch het idee vandaan dat je Witbier met citroen moet drinken? Bierista geeft antwoord.

Veel bierkenners gruwelen ervan: een schijfje citroen in je Witbier. Waarom? "Als de brouwer had gewild dat er een citroensmaak in zijn bier zou zitten, had hij het wel zo gebrouwen", zo wordt vaak gezegd. Maar wat nou als je het lekker vindt? Tja, dan drink je het lekker met het schijfje citroen erbij. Over smaak valt niet te twisten. Weet wel dat het niet hoort. Een Witbier drink je 'puur', dus zonder citroen.

Te vroeg afgevuld

Hoe is dit gebruik ontstaan? Goede vraag. Het bekendste Witbier is Hoegaarden Wit. Er was een tijd dat de brouwerij de vraag naar het bier niet aan kon. Om gasten toch tevreden te stellen vulden de brouwers het bier eerder af dan eigenlijk de bedoeling was. Het bier had niet de tijd gehad die nodig had om goed op smaak te komen. Om die 'tekortkoming' in de smaak te verhullen, raadde de brouwerij aan het bier met een schijfje citroen te serveren. Toen de productie-achterstand eenmaal was ingehaald, werd het advies ingetrokken. Het schijfje citroen was toen echter al zo ingeburgerd dat er zelfs gasten waren die er om vroegen.

Het citroentje wordt vaak geboden bij een Witbier. Ook bij een glas Weizen gebeurt het. Bij flesjes Desperados en Corona zijn het zelf partjes citroen en vaker nog limoen, die in de hals van de fles verdwijnen. Bij deze bieren heeft de vrucht ook een verfrissend effect, maar is het oorspronkelijk bedoeld om vliegen op afstand te houden.

Biercocktail

Wil je toch iets van een citroensmaak in je bier hebben? Dan is het leuk om heel eenvoudig zelf een heel eenvoudige biercocktail of biermix te maken. Probeer maar eens een heel klein scheutje limoncello toe te voegen aan je glasbier Witbier of Weizen. Wil je een wat zoetere smaak? Dan kun je hetzelfde proberen met een kleine beetje port. Cheers!

Behalve Hoegaarden Witbier zijn er in ons land vele goede witbieren te koop. We noemen bijvoorbeeld Gulpener Korenwolf, Lowlander White Ale en De 7 Deugden Ruw + Bolster.

Wil je meer weten over het verschil tussen Witbier en Weizen. Lees dan hier verder.