Saison Dupont - Verfrissende dorstlesser

21 januari 2023
Het is af en toe niet makkelijk om het juiste bier te kiezen. Slijterijen en supermarkten zijn ware bierjungles; ze herbergen een enorm aanbod. Het ene label ziet er nog flitsender uit dan het andere. Maar hoe smaakt het bier? De Bierista Community met duizenden leden schrijven proefnotities die je de weg wijzen.
 
Saison is een bijzondere bierstijl die van oorsprong uit de Belgische regio Henegouwen komt. Dit seizoensbier werd vooral door landarbeiders gedronken als ze op het land aan het werk waren. Saison Dupont geldt als stijlicoon voor deze bierstijl. De meningen over dit bier zijn verdeeld. Ook zo benieuwd wat de Bierista Community van dit bier vindt?

Boerderij-geur

We winden er geen doekjes om. De gemiddelde waardering van Saison Dupont is een 7,5. Daarmee is dit bier - en dat zal je vast niet verbazen - een vaste klant in de Saison Top 10. Jesper Zekveld geeft het bier een 7,6. Hij vindt het een fris bier dat makkelijk wegdrinkt. Vooral de frisse citrustonen vallen in de smaak. Andre van der Niet heeft minder met dit bier. Hij geeft een 5,0. De kenmerkende 'boerderij-geur' van de Saison vindt hij duidelijk niet aantrekkelijk.

BierButler

Bert Hulsker waardeert de Saison Dupont met een 8,0. Hij schrijft in zijn proefnotitie over de bitterheid, het frisse karakter en de droge karaktertrek. Een droge afdronk is ook zo'n typisch kenmerk van een Saison. In de app BierButler - gratis te downloaden in de appstore- wordt Saison aanbevolen in combinatie met lamskoteletten, gegrilde tonijn en Hollandse Nieuwe.