Rotterdam brouwt 010 All Star bier

2 maart 2021

Na de succesvolle samenwerking bij de eerste 010 Craftbox bundelen vier toonaangevende Rotterdamse brouwerijen opnieuw hun krachten. Dit keer om gezamenlijk een bier te brouwen.

Op initiatief van LocalCraftbeer zijn de brouwers van Brouwerij Noordt, Kaapse Brouwers, Vet & Lazy en ROTT. Brouwers bij elkaar gekomen om tot een speciaal receptuur te komen. Dit heeft geresulteerd in 010 All Star Collab, een smaakvolle New England Breakfast IPA vol met lokale ingrediënten. “Het is een sterk staaltje Rotterdams vakwerk”, aldus Kaapse brouwer Etienne Vermeulen.

Samenwerken

In deze moeilijke tijden is het belangrijk om samen te werken, zo dachten de Rotterdamse brouwers. Het jaar 2020 was het jaar waarin door de sluiting van de horeca grote omzetverliezen werden geleden. Om dit moeilijke jaar positief af te sluiten werd de 010 Craftbox geïntroduceerd, een samenwerking tussen de vier brouwers. Lisette Tanis van ROTT. Brouwers vertelt: “De samenwerking beviel zo goed dat een gezamenlijk bier een logische vervolgstap was. We hebben dan ook maar direct een datum geprikt om te brouwen.” Op 13 januari was het zover. Bij Kaapse Brouwers in het M4H district in Rotterdam werden de brouwketels opgestookt.

010 All Star collab

Al snel werd besloten dat het een echt Rotterdams bier moest worden, vol met lokale ingrediënten. Initiatiefnemer Joris Zwamborn van LocalCraftbeer: “Alle brouwers gingen direct met elkaar aan de slag met het recept. Hier kwamen mooie en verrassende ideeën uit.” Zo is er haver van het Rotterdamse bedrijf Quaker gebruikt en maïs van het eveneens Rotterdamse Codrico. Deze ingrediënten zorgen voor de volle moutige smaak in het bier. Als eerbetoon aan de fruithavens, een historisch stukje Rotterdam, zijn er een lading bosvruchten aan het bier toegevoegd. Peter Rouwen van Brouwerij Noordt geeft aan waarom: “We hebben ons niet ingehouden met de ingrediënten. Eigenlijk vind je er alles in terug wat ook in een ontbijtje kan zitten; zoals haver en bosvruchten. Dit maakt de New England ‘Breakfast’ IPA een heerlijk smaakvol bier die je overal kunt drinken, ook thuis in de lockdown.”

Verkrijgbaarheid

010 All Star Collab is vanaf maart verkrijgbaar via de 010 Lentebox van LocalCraftbeer. Het bier is, net als de 010 Craftbox, ook los verkrijgbaar in de betere slijters en bierwinkels in en rondom Rotterdam. Joris legt uit: “Via deze weg willen we zo veel mogelijk mensen de kans geven om dit exclusieve bier te bemachtigen.” Of er in de toekomst nog meer aankomt? Joris: “Bij succes gaan we het zeker nog een keer doen ja. Of het een ander bier wordt is nog niet bekend. De reacties op dit bier zijn tot nu toe zeer positief. We moeten hierover nog in overleg, dus wie weet.”