Pohjala Cocobanger op de proeftafel

23 juni 2022
Pohjala Beer is brouwerij van de maand bij Bierista. Deze maand hebben we verschillende bieren van deze brouwerij op de proeftafel staan. Dit keer is het de beurt aan Pohjala Cocobanger, een Stout met kokoskarakter.

Pohjala Cocobanger is een heftig bier. Ontdekkende speciaalbierliefhebbers met weinig ervaring kunnen behoorlijk in de stress schieten van dit bier. Meer ervaren bierdrinkers weten dit bier wel te waarderen. De Bierista community waardeert deze Stout van 12,5% met liefst een 8,9, een waanzinnig hoge waardering.

Stout

Het bier is uitermate donker van kleur. Het grenst bijna aan zwart. Dat verwacht je natuurlijk ook bij zo'n heftige Stout. De bescheiden schuimkraag is bruin van kleur. Ook dat is niet zo opvallend; het bevestigt het beeld dat we met een straf biertje te maken hebben.

Balans

De aroma's die opstijgen uit het glas hebben de geroosterde tonen van koffie en bittere chocolade. Onmiskenbaar ruik je de kokos. In de smaak heb je direct deze combi te pakken. Het is wonderlijk hoe de zoete kokos de scherpe randjes van de geroosterde bitterheid haalt. Het knappe is dat het robuuste karakter van een Stout fier overeind blijft. Die balans is echt geweldig en mede daarom wordt dit bier zo gewaardeerd.

De nasmaak blijft lang hangen. Het bier plakt in je mond en keel. Je kunt er ultra lang van genieten. Pohjala Cocobanger is aan te bevelen bij chocolade desserts.