Orval, de legende van de ring

21 mei 2020

Soms zijn er legendes die vertelt moeten worden. Keer op keer. De legende die is verbonden aan abdij van Orval is zo’n pareltje.

Wereldwijd zijn er twaalf erkende trappistenbrouwerijen en Brasserie d'Orval in het Belgische dorp Villers-devant-Orval is er één van. Orval en Petit Orval zijn bekende bieren die er worden gebouwen. Een voorwaarden die wordt gesteld aan trappistenbrouwerijen is dat de opbrengst van het verkochte bier wordt gebruikt om het klooster in stand te houden.

Brand

En dat is maar goed ook, want de Orval abdij is er één met een rijke geschiedenis, die niet verloren mág gaan. Het verhaal begint in 1070. In 1252 werd het verwoest door een brand en in 1793 door Franse revolutionaire troepen. Daarna diende de abdij honderd jaar lang als steengroeve ...

Gravin

Waar we naar toe willen, is de prachtige legende die onlosmakelijk is verbonden aan Orval. De oogverblindende Mathilde van Toscane. Het is in 1076 als deze gravin een wandelingetje maakt en bij de bron in het dal van het dorp Villers-devant-Orval gaat zitten. Haar echtgenoot is nog maar net overleden en de tranen stromen over haar wangen.

Gouden ring

Gedachteloos en verdrietig steekt ze haar hand in het water en maakt rustige golfbewegingen. Terwijl ze dat doet, glijdt haar ring van haar vinger. Ze schrikt en probeert de ring te vinden. Het sieraad is het enige tastbare dat haar doet denken naar haar grote liefde.

Smekend

De gravin weet niet waar ze het moet zoeken, ze is zo verdrietig en laat zich op haar knieën vallen. Ze vraagt en smeekt God om hulp en belooft hem dat als hij ervoor zorgt ze haar ring weer terugkrijgt, ze een klooster ter ere van hem bouwt.

Wonder

Terwijl ze met betraande ogen naar het water kijkt, duikt er een flinke forel op en in zijn bek heeft hij, ja precies, haar ring. Mathilde is dolgelukkig en maakt haar belofte waar; ze bouwt het klooster dat nu bekend is als de abdij Notre Dame d’Orval. Het trappistenbier dat daar wordt gebrouwen, heeft etiketten waarop de vis met de gouden ring is afgebeeld