NIEUW: Gulpener Sterk Rogge Bier met een licht pikant tintje

30 september 2020
Gulpener heeft deze zomer een nieuw brouwhuis in gebruik genomen. De geavanceerde apparatuur biedt nieuwe mogelijkheden. Er kunnen bieren gebrouwen worden met bijzondere granen, die in het oude brouwhuis onmogelijk waren.

Brouwer Steven van den Berg leidde Bierista deze zomer al vol trots rond in het nieuwe brouwhuis. Daar hintte hij al op nieuwe bieren met bijzondere ingrediënten. De Limburgse brouwerij lost die belofte nu in met Gulpener Sterk Rogge Bier, een bier gebrouwen met gerstemout en rogge van biologische teelt.

Oergraan

"Al sinds de jaren '90 werken wij met lokale boeren, die voor ons de gerst en hop telen. Maar nooit eerder hebben we een collaboration brew met een boer gedaan, waarin een oergraan de hoofdrol heeft. Tot nu! Samen met de lokale boer Felix Huntjens hebben we dit mooie bier ontwikkeld. Felix heeft gezorgd voor het oergraan rogge dat op biologische wijze is geteeld en wij hebben deze verwerkt in ons nieuwe brouwhuis tot een bier met een volmoutig, fruitig en licht pikant karakter", zo laat Gulpener op het etiket weten.

Fruitig

Natuurlijk zijn we nieuwsgierig naar dit nieuwe bier met liefst 8,5% alcohol. Bij het inschenken valt direct de donkere, diep oranje kleur op. Het is een warme najaarskleur. Het bier schuimt zeer bescheiden. Een dun laagje, licht gekleurd schuim ligt als een dekentje over het bier. De geur zit vol aroma's van graan, maar opvallend is het fruit. Aangename zoete fruitige tonen, die doen denken aan abrikoos stijgen op uit het glas. Ook de smaak is opvallend fruitig. En die 8,5%? De alcohol geeft body aan het bier, maar leidt niet af.

Licht pikant

Rogge geeft in de regel wat kruidige aroma's aan een bier. Kruidig, zo kun je het zakelijk beschrijven. Gulpener noemt het in de smaakomschrijving  'licht pikant'. Dat is precies de juiste omschrijving. Kruidig is te algemeen, te weinig zeggend. 'Licht pikant' dekt de lading. Net dat tintje maakt dit bier onderscheidend en spannend. Hopelijk is dit de opmaat naar meer van deze 'boeren collabs'.