NIEUW: Cornet Oaked Smoked

29 september 2020
Brouwerij De Hoorn heeft een nieuw bier gelanceerd. Zes jaar na de introductie van de succesvolle Cornet Oaked is er nu de Cornet Smoked, een Zwaar Blond van 8,5% met subtiele hout-, rook- en turfsmaak.

Er is ruim een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de Cornet Smoked. De uitdaging zat 'm vooral in de subtiliteit van de rook. Een bier met sterke rook- en turfsmaken gaat vaak gauw vervelen. Volgens het ontwikkelingsteam van De Hoorn - onderdeel van de Swinkels Family Brewers - is gezocht naar de juiste balans. Brouwmeester Stijn Bundervoet: “Het heeft alles van het krachtige en toch zachte karakter van Cornet maar door de subtiele rokerige toets krijgt de smaak meer diepgang. De complexiteit en extra aroma’s worden verkregen door het toevoegen van gerookte eikenhouten snippers en een dosis geturfde mout tijdens het brouwen.”

Cornet Smoked

Tijdens de lancering van het bier proefde Bierista mee. In dit nieuwe bier herken je zeker de Cornet Oaked. Een Zwaar Blond met zoete vanille tonen en een uitstekende doordrinkbaarheid. Die ronde souplesse, die zachte kan heeft de Cornet Smoked ook. Er is echter een nieuwe dimensie aan toegevoegd: die van rook. Dat is op zo'n subtiele manier gedaan, dat je niet van de bekende rookbieren hoeft te houden om dit bier te waarderen.

Balans

De brouwers zijn er in geslaagd de balans van het bier te behouden ondanks de gewaagde smaken van rook en turf. Cornet Smoked is fruitig, rijk, rond en verwarmend. De extra ingrediënten zorgen voor een bijzondere smaakbeleving zonder dat het de vriendelijke zachte afdronk verliest. Het bier komt begin oktober als Limited Edition in flesjes van 33 cl. op de Belgische en Nederlandse markt.

Smoked Experience

Tom Robberechts, marketing manager Cornet: “Met Cornet Smoked gaan we nog een stapje verder dan alleen het kelkglas met iconische masker in de hoge voet. Het bier wordt in een geselecteerd aantal horecazaken met een ‘serving ritual’ geserveerd. Het glas wordt, voor het inschenken, aan de hand van een ‘smoke gun’ gevuld met rook waardoor het ‘smoked’ karakter wordt versterkt en extra aroma’s worden toegevoegd, een prikkeling voor smaak- en geurzin en niettemin zorgt deze unieke ‘perfect serve’ voor een ongeziene extra beleving in de wereld van het bier.”

Food pairing

Twee sterren chef Viki Geunes van Restaurant Zilte Antwerpen ziet de introductie van Cornet Smoked als een verrijking van het bieraanbod. “Cornet Smoked leent zich ideaal in combinatie met geroosterd vlees zoals bbq pulled pork, een keuken op basis van specerijen uit het Midden-Oosten, het vegetarisch auberginegerecht baba ganoush en laat ons niet vergeten dat bier dé ideale begeleider van kazen is, bijvoorbeeld voor een gerijpte Gruyère de ideale partner. In Restaurant Zilte serveer ik Cornet Smoked bij zonnevis met kikkerbillen, bbq prei en oude gruyère."