Legendarische Mechelse jazzclub vereeuwigd op 3L-fles Gouden Carolus

26 mei 2019

Brouwerij Het Anker geeft ieder jaar aan één artiest de volledige vrijheid om een kunstwerk te maken op een erg opmerkelijk canvas: een zogenaamde Jeroboam of 3 liter fles gevuld met Gouden Carolus Classic. Illustrator Dennis Kestelle koos ervoor om de Begijnenzolder als legendarische Mechelse jazzclub te vereeuwigen op de Gouden Carolus Collector's Edition 2019.

De ontwerpen van Mechels Illustrator Dennis Kestelle zijn niet meer weg te denken uit de stad. Van het Maneblusser-mannetje tot het Mechels Monopoly bordspel: de iconische stijl is meteen herkenbaar. “Dit is zeker niet mijn eerste ontwerp voor de brouwerij.” zegt Kestelle, “Maar omdat het een vrij ontwerp is, heb ik me deze keer echt helemaal laten gaan.”

Een Mechelse element als rode draad

Voor de uitwerking van de Gouden Carolus Collector's Edition laat Brouwerij Het Anker alles over aan de artistieke vrijheid, op één vereiste na: dat er een Mechels element in zit als rode draad. Het werd een stevige zoektocht naar de juiste inspiratie. “Ik ging in de bibliotheek graven tussen boeken over de Mechelse geschiedenis”, verklaart Kestelle. “Ook op het internet en in de boeken van mijn buurvrouw vond ik veel terug, maar het ging vaak over dezelfde middeleeuwse thema’s. Ik was eigenlijk op zoek naar iets uit de recentere Mechelse geschiedenis. In een passage over het Mechelse caféleven stootte ik uiteindelijk op een kort stukje over de Begijnenzolder.”

Legendarische jazzclub

De Begijnenzolder was een legendarische jazzclub die tussen 1967 en 1977 werd uitgebaat door gitarist Willy Donni, in de schaduw van Brouwerij Het Anker. In een herenhuis naast de Begijnhofkerk werd de zolder ingericht als club met een podium en piano. Nationale en internationale jazzmuzikanten kwamen er jammen op het ritme van de nacht, onder hen grote namen als Bill Coleman, Nathan Davis en Chip Taylor.

Zeldzaam videofragment

Omdat er in de boeken weinig informatie te vinden was over de Begijnenzolder, zette Kestelle zijn zoektocht verder op het internet. De grootste bron van informatie bleek uitbater Willy Donni zelf. De man overleed in 2017, maar laat er een blog en YouTube kanaal op na met een zeldzaam videofragment uit 1974. De schokkerige beelden onthullen een jamsessie van Amerikaans jazz saxofonist Benny Waters samen met het Willy Donni Trio. Die bewuste avond werd vereeuwigd op deze Gouden Carolus Collector’s Edition 2019. “Dankzij het videofragment kon ik de zolder en de muzikanten vanuit verschillende hoeken bestuderen alsof ik er zelf bij was, ook al vond het plaats 10 jaar voor mijn geboorte. Omdat ik zelf ook drummer ben, vond ik het leuk om het ontwerp te starten met Antwerps drummer Charlie Pauwels. Hij stond bekend om zijn expressieve dynamiek en kreeg daarom de bijnaam ‘Tony Dynamite’. Het contrast van zijn witte hemd, zwarte das en karakteristieke snorretje heeft eigenlijk de verdere stijl voor de illustratie bepaald: een scherp en dynamisch nachtspel.”

Gestolen gitaar

Als je Willy Donni googelt, vind je een aantal nieuwsartikels die het verhaal vertellen van zijn gitaar. Wanneer zijn peperdure gitaar uit de jaren zestig werd gestolen in 2011, organiseerden enkele collega-muzikanten een inzameling om een nieuwe te kopen. Een jaar later werd ook die gitaar gestolen. Dankzij een oproep op Twitter kon Illustrator Dennis Kestelle het merk en type gitaar achterhalen waar Willy op speelde en maakte hij er een erezaak van om zijn gitaar exact na te tekenen.

Over Dennis Kestelle

Illustrator Dennis Kestelle maakt als kapitein deel uit van De Bemanning, een creatief collectief uit Mechelen en omstreken. Zijn werken zijn strak, kleurrijk en levendig, met vaak speelse elementen. Zo zit er ook in dit ontwerp een speels detail verwerkt voor de liefhebbers.

De Gouden Carolus Collector’s Edition 2019 werd afgevuld in beperkte oplage (1.500 flessen) en is vanaf nu te verkrijgen bij Brouwerij Het Anker en de betere drankenhandel.