KraftBier en Autodrop maken eerste Candy IPA

14 mei 2022
KraftBier en Autodrop hebben samen een opmerkelijk bier gebrouwen; een frisse en fruitige IPA met de smaak van Bosvruchtrode Cadillacs van Autodrop. Ze noemen het bier Candy IPA. De felgekleurde blikjes liggen vanaf nu in de winkel en zijn online te koop bij onder meer in de webshop van KraftBier.

Het mag toch wel opmerkelijk genoemd worden dat juist de snoep- en de bierwereld elkaar vinden. Misschien ook weer niet als je kijkt naar het DNA van de snoepfabrikant en de brouwerij. Ze hebben beide wat rebels en ondeugends. Met dat in het achterhoofd is het misschien niet eens zo gek, dat beide partijen een nieuwe bierstijl introduceren: Candy IPA. "De Bosvruchtrode Cadillac is de hero onder Autodrop. De iconische smaak van de Cadillac is zo lekker, 't zou gebrouwen moeten worden. En dat deden we", vertelt Emma Bloem, product manager bij Autodrop.

Hop

Het roze bier met 5,2% alcohol kreeg de naam VROEMMM mee en heeft een opvallende verpakking; een felgekleurd blik. Om tot dit bier te komen werden de ingrediënten eerst gemengd met verschillende basisbieren. Uit deze testen bleek dat de IPA het beste resultaat gaf. Behalve de ingrediënten van het snoep werd ook een speciale hopsoort gebruikt die extra fruitigheid toevoegt aan de India Pale Ale.

Grenzen verleggen

De redactie van Bierista kreeg een flitsende verpakking met een blikje, een glas en een zakje Autodrop opgestuurd. Wat moeten we hier van vinden? Snoep combineren met bier? Mag je daar wat sceptisch over zijn? Natuurlijk mag dat. Aan de andere kant, het is een bijzondere samenwerking, die maar weer eens aantoont hoe creatief en veelzijdig de bierwereld is en dat de grenzen elke keer worden verlegd. Bier met kerstbomen, tompoucebier en nu dus een bier met Autodrop. What's next?

Pittig bittertje

Het blikje met KraftBier Vroemmm is een eyecatcher. Als je met dit knalroze blik op het terras zit, trekt het zeker de aandacht. Het reflecteert nog net niet. Bij het inschenken komen de aroma's je al tegemoet. En inderdaad, de zoete bosvruchten van de Cadillacs zijn duidelijk herkenbaar. Het bier heeft een fikse stabiele schuimkraag. De roze kleur wekt de indruk erg zoet te zijn. In de smaak valt dat reuze mee. De smaak is fruitig, heel fruitig en zoet. Maar zoet zonder dat het glazuur direct van je tanden springt. In de nasmaak verdwijnt het zoet en komt de best wel pittige hopbitterheid mooi naar voren.

Droppairing

Dan proberen we het bier natuurlijk ook nog even in combinatie met een dropje. De combinatie werkt. Niet verwacht, maar het is zeker zo dat het snoepje samenvalt met het bier en de bitterheid in de finish een stuk ronder maakt. Persoonlijk heb ik dit bier liever met een dropje erbij, dan alleen het bier. Hulde voor dit grensverleggende project. In dit geval wint het enthousiasme het van de skepsis. Bij Bierista kijken we nu al uit naar het vervolg. Is Zachtwagens Salty Stout een idee?