Jever Fun een frisbittere non-alcoholic Pilsener

12 augustus 2019
Jever kende ik als Pilsener. Fris, bitter, kruidig en met een droge afdronk. Geen dertien-in-een-dozijn Pilsener, maar een bier met duidelijk eigen signatuur. De alcoholarme variant, de Jever Fun, zou dezelfde kenmerken bezitten. Een prima non-alcoholic bier, die hoge waarderingen scoort.

Het flesje oogt met zijn groene kleur en zilveren etiket net zo fris als zijn alcoholhoudende broeder. Bij het inschenken zien we gelijk die mooie gouden pilskleur. De schuimkraag is wit van kleur en zeer bescheiden in formaat.

Frisse kruidigheid

De geur van Jever Fun is anders dan veel andere Pilseners. Het aroma zit vol hop en heeft een duidelijk kruidige geur. Kruidig, wat frisse groene kruiden en wat tonen van vers gemaaid gras. Behalve de hoppigheid ruik je op de achtergrond ook wat zoetere tonen van de mout. De frisse kruidigheid overheerst.

De eerste slok is gelijk zeer verfrissend. De koolzuur prikkelt in je mond, waardoor de frisse kruidig versterkt wordt. Net als in de neus voert de hop de boventoon in de smaak. De bitterheid is duidelijk aanwezig. Het geeft het bier zijn echte pilskarakter. De mout geeft een zoetje, waardoor ik in de smaak niet de droogheid in de afdronk ervaar, die ik zo kenmerkend vind bij Jever Pilsener. Het verfrissend, kruidig bittere karakter spreekt me zeer aan. Dit is een zeer verfrissende alcoholarme Pilsener met een echte pilssmaak.

Radeberger Gruppe

Jever wordt gebrouwen in de gelijknamig plaats in het noorden van Duitsland (Oost-Friesland). De brouwerij maakt onderdeel uit van de Radeberger Gruppe, een dochteronderneming van Dr. Oetker. Dit bedrijf kennen we in Nederland vooral van de bakproducten. De Radeberger Gruppe heeft ruim 15 brouwerijen in Duitslan en brouwt tientallen merken waaronder Berliner Kindl, Tucher en Jever. Radeberg Gruppe is beslist geen kleine jongen. In 2017 werd ruim 13 miljoen hectoliter bier gebouwen en had het bedrijf zo'n 15% van de Duitse biermarkt in handen.