Hopoogst staat voor de deur

25 augustus 2020
De hopoogst staat voor de deur. September is de maand waarin de meeste hop wordt geoogst. De metershoge gevesten met hop staan er prachtig bij en de hopbellen hangen als kleine lichtgroene dennenappels klaar om verwerkt te worden.

Als je door Zuid-Duitsland rijdt zie je de enorme palen met hopplanten staan. De Hallertau is een van 's werelds belangrijkste hopgebieden. Ook in Tsjechië wordt veel hop verbouwd. In Nederland is hop sterk in opkomst, al is het in vergelijking tot genoemde gebieden een druppel op de gloeiende plaat.

Gulpener

Bekendste hopveld in ons land is Reijmerstok in het zuiden van Limburg. De firma Wouters verbouwt hier enkele hectares hop voor Gulpener. Elk jaar gaat de oogst gepaard met een groot feest. Dit jaar zijn de activiteiten rond de oogst afgelast in verband met corona. Nabij Epe op de Veluwe wordt ook al jaren hop geteeld. Relatief nieuw is de hopfarm in Zieuwent in de Achterhoek. Dit bedrijf heeft ambitie om samen met Nederlandse brouwers meer met Nederlandse hop te gaan doen. Ook in Schijndel wordt weer hop verbouwd. In dit deel van Brabant werd vroeger veel hop verbouwd en is nu ook hier voorzichtig op de weg terug.

Behalve genoemde projecten zijn er steeds meer hopvelden. VandeStreek bier in Utrecht experimenteert met eigen hop en ook in Overijssel zijn enkele brouwers actief met de teelt van hop.