Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

Het brouwen van een alcoholvrij bier kan op verschillende manieren. De eerste manier is door alcohol niet te laten ontstaan tijdens het brouwproces. De tweede manier is de alcohol uit het bier te filteren.

Gistcellen zorgen er tijdens het brouwproces voor dat de suikers afkomstig uit het graan (mout) worden omgezet in alcohol. Hoe meer graan er wordt gebruikt, hoe zwaarder het bier; hoe meer alcohol er wordt gevormd.

Speciale gist

Gistcellen zijn er in soorten en maten. Door speciale gist te gebruiken kun je een bier brouwen zonder alcohol. Brouwers laten de gist hun werk doen en breken het proces af op het moment dat de gistcel er over gaat denken om alcohol te vormen. De meeste alcoholvrije bieren worden met deze speciale gistcellen gebrouwen. Goede voorbeelden van deze methode zijn vandeStreek bier Playground Non Alcoholic IPA en Bavaria 0.0 en Grolsch 0.0.

Destilleren

Een andere manier is vacuümdestillatie. Er wordt bier gebrouwen met alcohol. Door middel van destillatie wordt de alcohol onttrokken aan het bier. Door in vacuüm te destilleren is minder energie nodig. Tijdens deze destillatie worden ook aroma's uit het brouwsels gehaald. Die worden naderhand weer toegevoegd. Een alcoholvrij bier dat op deze manier wordt gebrouwen is Hertog Jan 0.0, Leffe 0.0 en Heineken 0.0%.

Filteren

Er zijn ook brouwers die bier met alcohol brouwen en vervolgens de alcohol uit het bier filteren middels een membraam. Dat klinkt heel simpel, maar dat is een complex en vooral ook zeer kostbaar proces. De apparatuur die de alcohol uit het bier filtert is duur. Dat is de reden waarom slechts een beperkt aantal brouwers deze methode hanteert. De Brugse Sportzot van Brouwerij De Halve Maan in Brugge is een bier dat op deze wijze tot stand komt.

Mengen

Tenslotte is er nog de manier van het mengen. Je brengt ingrediënten bij elkaar en probeert zo dicht mogelijk de smaak van gebrouwen bier te benaderen. Kenmerkend voor deze dranken is de vaak lange lijst van ingrediënten. Bekend voorbeeld hiervan is de Braxzz Porter.