Hoe gaat een Texels Overzee met Fajitas Chicken

6 april 2022

De bierkaart van het Mexicaans restaurant staat vol bieren uit de Heineken-stal. Uiteraard Heineken Pilsener en Heineken 0.0. Daarnaast veel Brand, Affligem, Paulaner en Texels. Het wordt een Texels Overzee, die vanavond de Fajitas Chicken gaat vergezellen.

Texels Overzee staat op de kaart voor € 4,75. Geen gekke prijs voor een bier dat door Bierista’s met gemiddeld een 7,5 wordt beloond. Het flesje wordt geserveerd met het Texels merkglas.

Texels Overzee is een vrij jong bier van de Texelse Bierbrouwerij. Deze India Pale Ale - IPA - werd in de zomer van 2020 op de markt gebracht. Met 6,0% alcohol is dit een bescheiden jongen. De meeste IPA’s hebben een half procentje meer.   

Bij het inschenken vormt zich een mooi dichte schuimkraag op het goudgele bier, dat een beetje mistig is. Je ruikt gelijk de hoppige aroma’s, die bij nadere inspectie duidelijk veel citrusfruit in zich hebben. Is het citroen, limoen of toch ook een beetje sinaasappel. Het valt nog niet mee om goed onderscheid te maken. De tonen van citroen zijn toch wel onmiskenbaar.

De eerste slok. Gezien de mooie schuimkraag en de koolzuurbelletjes die overvloedig opstijgen uit het midden van het glas, zou ik iets meer prikkeling, iets meer bubbels verwachten. Minder bubbels leidt wel minder af van de daadwerkelijke smaak van het bier.

In de smaak kom je diezelfde fruitige hoparoma;’s tegen als in de neus. Citroen en een touch van sinaasappel. Zeker in de nasmaak zit ook wat groene kruidigheid. En die bitterheid, die mag er wezen. Je verwacht de nodige hopbitterheid bij een IPA en dat valt hier zeker niet tegen. Deze heeft karakter en trekt in de smaak zelfs licht droog weg.

Zeker in de combinatie met de mild gekruide fajita’s komt dit bier goed tot z’n recht. De bitterheid is duidelijk aanwezig, doch nimmer storend. De bitterheid is rond, zogezegd; het schuurt nergens. Alles van deze Texels Overzee overziend kan ik me prima vinden in die 7,5, die de Bierista community met duizenden bierkenners aan dit bier toekent.