Hertog Jan Grand Prestige; wie bewaart heeft wat

17 juni 2020
Hertog Jan Grand Prestige is een absolute klassieker, een alom geliefd bier. Niet voor niets noemt Hertog Jan deze gerstewijn het kroonjuweel van de brouwerij. Het is een bier dat je vers kunt drinken, maar die je ook uitstekend kunt opleggen. De smaak zal zich nog jarenlang ontwikkelen. Het is een waar smaakavontuur om die ontwikkeling te mogen proeven.

Hoe geliefd Hertog Jan Grand Prestige is, bleek twee weken terug. In samenwerking met de brouwerij konden we dit bier - jaargang 2019 - aanbieden. Binnen enkele dagen was de complete voorraad uitverkocht. En dan hebben we het niet over een paar kruikjes, dan hebben we het over een voorraad van pallets!

Overstroming

Bij de brouwerij in Arcen koesteren ze dit bier. Meesterbrouwer Gerard van den Broek begint telkens weer te stralen als hij vertelt over dit bier. Wie wel eens een rondleiding heeft gedaan, kent de verhalen. Een van de kleurrijke verhalen is de ontdekking van de smaakontwikkeling van het bier. Gerard vertelt hoe hij na een overstroming van de Maas de kelder van de brouwerij in ging. Zand, klei en troep trof hij aan. In een hoekje zag hij flessen leggen; flessen Grand Prestige. "Die waren rijp voor de afvalbak dacht ik. Maar ja, ik ben ook een zuinige Nederlander, dus ik heb toch een fles opengemaakt. Wat ik toen rook en proefde was een grote verrassing. Gedroogd fruit, rozijntjes, karamel. Het was echt fantastisch", vertelt de meesterbrouwer.

Aroma's van port

Sindsdien laat Hertog Jan de Grand Prestige rijpen. Bij tijd en wijle wordt er een proeverij gehouden met verschillende jaargangen naast elkaar. "Dat is een smaakavontuur van de bovenste plank', aldus Bierista Alain Schepers. "De jonge bieren hebben mouttonen en je proeft de aanwezigheid van hop. Naarmate het bier ouder wordt, komt het gedroogde fruit meer opzetten. Na vijf tot zes jaar is het bier op zijn top. Dan proef je sherry en vooral dikke aroma's van port. Het bier langer bewaren kan. Je merkt dan wel dat de smaken langzaam wat dunner worden. Daarom raad ik aan het bier niet veel langer te bewaren dan zes jaar."

Rijpingskelder

Hertog Jan biedt diverse mogelijkheden om de smaak van het rijpingsproces te volgen. Zo is er de Digitale Rijpingskelder. Je gaat naar de winkel en koopt een fles of kruik Hertog Jan Grand Prestige. Je kunt je fles kosteloos registeren in de Digitale Rijpingskelder. Dat doe je door de productiecode achter op de fles in te voeren op de site. Meesterbrouwer Gerard van den Broek houdt je op de hoogte van de smaakevolutie van de kruikjes en flessen die staan ingeschreven. Los van de informatie van Gerard vind je ook diverse leuke feitjes op die site.

Fles cadeau

Je kunt ook een fles daadwerkelijk in de kelder van de brouwerij laten rijpen. Koop dan een fles via de Hertog Jan online brouwerijwinkel. Op dit moment heeft Hertog Jan een actie: Hertog Jan stuurt een fles Grand Prestige met uniek neklabel, waar een Vaderdagbericht op geschreven kan worden naar iedereen die nu een fles weg laat leggen in de kelder. Die fles krijgt men dus van cadeau van Hertog Jan!

Klassieker

Bij Bierista kennen we de status van deze Nederlandse klassieker. De gediplomeerde bierkenners waarderen Hertog Jan Grand Prestige met gemiddeld een 8,6! Daarmee behoort dit bier tot de top van de Nederlandse bieren. Hertog Jan Grand Prestige is met recht een kroonjuweel.