Grand Prestige Dag 2023: een dag vol biergenot

Op zaterdag 1 april kunnen bierliefhebbers hun hart ophalen tijdens het jaarlijkse Grand Prestige festijn, een dag waar al lang naar uitgekeken wordt. Dit bier is namelijk het enige in Nederland met een eigen dag, de Grand Prestige Dag. Het begon allemaal 21 jaar geleden toen de brouwmeester per toeval de smaakevolutie van de Grand Prestige ontdekte, waarna Hertog Jan zich meer verdiepte in de rijping van bier. Tegenwoordig wordt het kroonjuweel van Hertog Jan zelfs op houten vaten gerijpt en laten steeds meer liefhebbers hun verzameling Grand Prestige thuis rijpen.

De zevende editie van de Grand Prestige Dag vindt plaats op zaterdag 1 april in de brouwerij in Arcen, waar bezoekers onder andere een speciale rondleiding kunnen krijgen en natuurlijk kunnen genieten van een gerijpte Grand Prestige. Ook is het mogelijk om deze dag een workshop te boeken bij de biersommeliers van Hertog Jan om te ervaren welke gerechten je perfect kan combineren met de Grand Prestige. Meesterbrouwer Micha Peute en Nestorbrouwer Gerard van den Broek zijn ook aanwezig om alles te vertellen over dit bijzondere bier. Helaas zijn de kaartjes voor de rondleidingen en workshops al uitverkocht. Geen kaartje weten te bemachtigen? Niet getreurd, zonder kaartje ben je alsnog van harte welkom om het terrein te bezoeken.

Leer alles over Hertog Jan Vatgerijpt

Bierista heeft in samenwerking met Hertog Jan een speedcourse gemaakt over de populaire serie Hertog Jan Vatgerijpt, waarbij elk jaar het basisbier Hertog Jan Grand Prestige op houten vaten wordt gelegd om extra smaak in zich op te nemen. De speedcourse geeft een overzicht van alle series tot nu toe en biedt de mogelijkheid om kennis te testen en een Hertog Jan Vatgerijpt-certificaat te verdienen. De serie wordt vaak vergeleken met de smaakexplosies van Goose Island's Bourbon County Stout en is een groot succes. De speedcourse is gemakkelijk te lezen en biedt een vleugje humor. Wie slaagt voor het examen krijgt een code voor 15% korting op alle producten in de webshop van Hertog Jan.

Het kroonjuweel van de brouwerij

De Hertog Jan Grand Prestige is een zwaar en donker bier van 10%, een zogenaamde gerstewijn of barley wine, gebrouwen met vier verschillende soorten mout. De smaak bevat tonen van gebrande mout, gedroogd fruit, karamel en een vleugje chocolade. Dit bier is bij uitstek geschikt om te bewaren en te laten rijpen, waardoor na enkele jaren sherry- en porttonen te proeven zijn. Na zes tot zeven jaar bereikt het bier zijn hoogtepunt qua aroma, waarna de volheid van de smaken langzaam afneemt. De Hertog Jan Grand Prestige wordt wereldwijd gewaardeerd als een klassieker en is een trotse Limburgse creatie. Ook Bierista's zijn groot van van het bier, drie jaar op rij eindigde het donkere kroonjuweel van Hertog Jan met afstand op de eerste plaats in de Bierista Bier Top 100.

Kortom, de Hertog Jan Grand Prestige is niet alleen een bier, maar een ervaring op zichzelf. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Grand Prestige Dag jaarlijks zoveel bezoekers trekt. Voor de echte liefhebbers is het een dag om naar uit te kijken, waar ze kunnen genieten van hun favoriete bier en alles te weten kunnen komen over de geschiedenis en het brouwproces.