Drie keer alcoholvrij

30 oktober 2022
Alcoholvrij bier zit nog altijd in de lift, zo bevestigde ook het Nationaal Bieronderzoek 2022 nog maar eens. Er is meer keus en de smaak wordt steeds beter, zo hoen we vaak. We kijken eens wat Bierista's zeggen over drie populaire alcoholvrije bieren die je veel in de horeca en in de winkelschappen vindt.

Het eerste bier waar we de spotlights op richten in de Brand Weizen 0.0. Over dit bier zijn de meningen nogal verdeeld. Zo scoort het bier laag bij Bierista's die deze alcoholloze Weizen niet in de buurt vinden komen van de alcoholhoudende Weizen bieren. Hoe persoonlijk de ervaring kan zijn, bewijzen dan weer andere Bierista's die vinden dat Brand Weizen 0.0 niet te onderscheiden is van een bier met alcohol. Gemiddeld scoort dit bier met een 6,2 een dikke voldoende.

Affligem Belgisch Wit

Het tweede bier is geen Weizen maar een Witbier. Ken de verschillen! Het is de Affligem Belgisch Wit 0.0. Een dortlessend bier geschikt voor alle momenten van de dag. In tegenstelling tot Brand Weizen 0.0 zijn de Bierista's redelijk eensgezind over dit bier. Het is een lekker fris bier, beetje zoet en een prima vervanger voor een alcoholhoudend Witbier. Het is niet meer dan dat, maar ook zeker niet minder. De gemiddelde waardering van een 7,1 spreekt wat dat betreft boekdelen.

Hoegaarden Wit 0.0

Elke bierliefhebber kent Hoegaarden Witbier. Deze klassieker staat steevast hoog genoteerd in de Bierista Top 10 Beste Witbier. Hoe anders is dat met Hoegaarden Wit 0.0. Dit smaak van dit bier wordt door Bierista's gelijk getrokken met appelsap. We zien dikke onvoldoende terug in de waarderingen van de bierkenners. De makers van dit bier hebben de komende tijd nog wat huiswerk, want met een 4,8 gemiddeld is een plek in de Top 10 Beste Alcoholvrij bier voorlopig nog ver te zoeken.