Het 'huisbier' van De Drie Gezusters in Groningen

29 mei 2019

In de jaren negentig kwam ik regelmatig bij de Drie gezusters aan de Grote Markt in het centrum van Groningen. Voor mijn gevoel kwam heel jong Groningen daar en het pand was ook groot genoeg om iedereen te bergen, althans zo voelde dat. Goedkope halve liters bier vlogen als warme broodjes door het pand! Maar waar de markt door de jaren heen veranderde, veranderde "De Drie" daarin mee. Zodoende kwam er uiteindelijk een einde aan zuipende jongeren en werd het steeds meer een plek met complete horeca. 

Door Dennis Hofman

Na een aantal wisselingen van eigenaren valt alles nu onder Meyer Beheer en staan ze nu ongeveer waar ze willen staan. Waarbij in augustus 2017 het idee ontstond om eigen bieren te gaan brouwen. Het was echt zo'n moment dat precies de juiste mensen bij elkaar waren waardoor de puzzelstukjes op hun plek vielen. Eén van die juiste personen was Van vd Berg. Deze onvervalste bierliefhebber stond al in contact met Baxbier en nadat het licht op groen werd gezet konden de ideeën verder worden uitgevoerd met Baxbier. Het idee was om een mooi toegankelijk blond bier te brouwen. De lancering van het eerste Drie Gezusters bier moest samen vallen met het intreden van de nieuwe huisstijl in 2018. 

Nieuwe huisstijl

Het blondje moest zowel voor de identiteit van De Drie Gezusters als voor Groningen staan. Daarnaast was dit voor het etablissement het startschot voor de zoektocht in de wereld van speciaalbier. Drie maart (03-03) 2018 was het moment dat het bier publiekelijk werd gelanceerd. De geestelijk vaders waren zeer content met het bier en dat was volgens het publiek niet ongegrond. Voordat de tweede batch Blond klaar was, was de eerste batch al op. Dit gebeurde de keer erop wederom waarna er werd besloten om toch maar op grotere schaal te gaan brouwen om aan de vraag te kunnen voldoen. 

Nu een jaar later maar wel weer op drie maart kwam de Drie Gezusters IPA uit. Ook bij dit bier wilde ze een mooi toegankelijk bier maar wel met echt de kenmerken van een IPA. Je moet geen super juicy double dryhopped bier verwachten. Ze hebben gewoon een lekkere doordrinkbaar, dorstlessend bier gemaakt en daar ging het om.

Derde zusje

De Drie Gezusters wil nu ook meer. Dus na de Blond en de IPA moet er een derde zusje bij. Inmiddels is Van van den Berg niet meer werkzaam bij "De Drie" maar heeft hij zijn heil ergens anders gezocht. Van is hoofdbrouwer geworden bij, jawel Baxbier zodoende is er eigenlijk niks veranderd. De verwachting is dat het derde biertje, een huwelijk tussen een Witbier en een Weizen, komend mei op de markt komt. Smaaktechnisch wordt er nog geheimzinnig over gedaan en dat mag natuurlijk best. Voor nu doen de twee zusjes het eerst nog hartstikke goed. Waar er in het eerste jaar 10.000 liter Blond was gebrouwen, wordt er vanuit gegaan dat de IPA dit gaat overtreffen en dat is iets waar ze heel trots op zijn. 

Wanneer in mei de zusjes compleet zijn zal het de bedoeling worden om de drie bieren samen in geschenkverpakkingen te stoppen zodat mensen ze mee kunnen nemen als souvenir naar huis. Als herinnering aan Groningen of de Drie Gezusters. Als het op bier brouwen aankomt is dit pas het begin, er zijn ideeën te over. Wellicht gaan ze de grenzen verleggen, want er wordt al nagedacht over heuse specials. Waar dit gaat eindigen zullen we zien. Ik zal er bovenop blijven zitten en verslag uitbrengen als er weer ontwikkelingen zijn. En kom je deze zomer nog in Groningen ga dan zeker even langs bij De Drie Gezusters en drink het eigen bier op het enorme terras met uitzicht op d'Olle Grieze.