Drie experts reviewen Pilsner

4 juni 2020

Hoewel speciaalbier sterk terrein wint, is Pils (alias Pilsner) nog steeds veruit het meest gedronken bier in Nederland. Mensen die in de veronderstelling zijn dat bier en Pils hetzelfde zijn, halen we uit de droom. Want het is simpel: bier is een soort drank, Pils een soort bier, een bierstijl. Pils wordt ook vaak niet gezien als speciaalbier. Ten onrechte! Pils is misschien wel het meest pure en zuivere speciaalbier dat er is. 

door Karin van Leeuwen

Top 10 Pils

Over Pils raak je niet uitgesproken. Iedereen heeft er wel een mening over. De gediplomeerde bierkenners van Bierista natuurlijk ook. De duizenden Bierista hebben heel veel verschillende Pilseners beschreven. Wij doen hier een kleine bloemlezing. Wil je gelijk zien welke Pilseners het meest gewaardeerd worden door de Bierista Community bekijk dan hier de Top 10 Pils.

Hoe het begon

Pils is ontstaan ​​in Tsjechië en werd voor het eerst gebrouwen in 1842 door Josef Groll. In de stad Plzeň werd koeltechniek gebruikt bij het brouwen van bier. Zo ontstond de ondergistende bierstijl Pilsener. Deze eerste Pilsener bestaat vandaag de dag nog steeds. We kennen dit bier als Pilsner Urquell.

Wat vinden zij?

Een van de meest spraakmakende Pilsener van het afgelopen jaar is zonder twijfel Enter Night Pilsner van Stone Brewing, een bier dat stand is gekomen door samenwerking tussen de Amerikaanse rockband en Stone Brewing.

Enter Night Pilsener is een smaakvol bier, een gedryhopte Lager. Je proeft de fruitige hopsmaken van vooral citrusfruit. Bierista John Kuster zei erover: "Fris, fruitig maar ook bitter. Het dryhoppen proef je terug." Hij beoordeelde het zicht met een 7,0 (licht geel met een kleine schuimkraag die snel inzakt), en gaf een 7,3 voor de smaak. “Citrus, grapefruit zoet die overgaat in de bitterheid van de hop. De balans is mooi, de smaak blijft lekker hangen”, aldus John.

Topper

Grolsch heeft de Premium Pilsner, een lichtblond Pilsener met een pittig, bitter karakter. Bierista Tim Leussink is er razend enthousiast over en beoordeelt het met een 8,5: "Een absolute topper onder de Pilsners. De bitterheid geeft dit bier zijn hoge cijfer omdat het goed past bij zijn karakter is." Bierista Pascal Wevers gooit er nog een halve punt bovenop en komt daarmee uit op een dikke 9. Hij zegt:  "Voor mij de beste pilsener van Nederland; lekker fris en hoppig pils met een aangenaam bittertje. Uiteraard uit de wereldberoemde 'knalpot'."

Dorstlesser

Tenslotte belichten we de toegankelijke en karaktervolle Gulpener Pilsner. Een pure dorstlesser van Gulpener die door bierkenners hoog wordt aangeslagen. Tim Alsema is dik tevreden over de Gulpener Pilsner: "Bier waar je lekker van kunt genieten maar niet stil voor gaat zitten. Licht hoppig en bitter wat voor een zoetbittere combinatie zorgt voor de verrassing in dit Pils." Een spijssuggestie heeft onze Bierista ook: “Lekker bij hamburgers en vette hap, met vrienden en gezelligheid.”

Word ook Bierista

Natuurlijk zijn er veel meer merken waar onze Bierista's een mening over hebben. Kijk bijvoorbeeld maar een naar Heineken Pilsener, Brand Pilsener, Hertog Jan Pilsener of Bavaria Pilsener. Wil jij ook je mening geven over bier dat je hebt gedronken en waarover je enthousiast bent? Volg dan net als al onze Bierista's de Bierista Bieropleiding. Met je Bierista-diploma op zak kun je ook bier reviewen. Je leert reviewen aan de hand van de online lesstof in combinatie met het praktijk-bierpack dat je na aanmelding gratis krijgt thuis gestuurd.