DAVO Bieren strijkt neer in Zwolle

29 mei 2020
Prettig eigenwijs, 'doen wat we leuk vinden' en soms wat tegendraads, dat is waarvoor DAVO Bieren staat. De onzekere coronatijd weerhoudt de brouwers uit Deventer er niet van om 9 juli een nieuw proeflokaal in Zwolle te openen.

Jos Schmitz, Arnoud Pijpker en Marijn Kroon brouwen sinds acht jaar speciaalbier onder de naam DAVO Bieren. Begonnen omdat ze voor zichzelf bier wilden brouwen, maar toen vrienden en kennissen laaiend enthousiast waren over hun brouwsel openden ze in 2016 een proeflokaal waarin ze zichtbaar werden en een brouwerij konden openen. 

Wind mee

Niet alleen wordt hun bier getapt in cafés en restaurants, ook is Surf Ale, Road Trip en Weizenbock in fles of blik verkrijgbaar in de supermarkt en slijterijen. Het gaat DAVO voor de wind en in 2018 wordt een bar aan de Rijnkade in Arnhem geopend.

Geen twijfel

Een derde thuishaven prijkte al een tijdje op het lijstje van de mannen. Hun oog hadden ze laten vallen op Zwolle. "Het levendige en vrije karakter van die stad past gewoon bij DAVO", vindt Jos. Toen hen ter ore kwam dat het restaurantpand Bapas vrijkwam, aarzelden de brouwers geen moment. "De huiskamersfeer ligt zo in lijn met waarnaar wij op zoek waren en tel daarbij de plek in het centrum op en onze keuze was snel gemaakt."

Goed gevoel

DAVO Bieren kan het pand in Zwolle openen dankzij crowdfunding. "Dat deden we ook bij de openen van het proeflokaal in Deventer en de bar in Arnhem. Voor Zwolle hadden we in anderhalve dag ons doel bereikt", vertelt Jos, "we hadden zelf al een prima gevoel bij deze misschien wel logische stap en omdat wij zo enthousiast worden gesteund, stappen we met het volste vertrouwen in dit avontuur."

Het voormalige Bapas wordt verbouwd en begin juli opent DAVO Zwolle haar deuren aan het Grote Kerkplein.