Bullebier: een bijzonder verhaal vraagt om een eigen bier

11 april 2021

In de Zaanstreek stikt het van de mooie verhalen. Soms heroïsch, soms ook heel ironisch of zelfs triest. Dat laatste is toch wel van toepassing op het verhaal van Trijntje Jans, het verhaal dat ten grondslag ligt aan de naam ‘Bullekerk’. Tijd voor een nieuwe Zaanse samenwerking.

Brouwerij Hoop brengt al sinds de oprichting bieren op de markt gebaseerd op verhalen en personen vanuit een ver Zaans verleden. Van de Bleke Nelis (‘Man onder de beer’) tot aan Spaansch Benauwd (de overwinning op de Spanjaarden). Deze week is daar een nieuwe variant aan toegevoegd: Bullebier, naar de legende van Trijntje Jans en de wilde stier.

Bullekerk

Het geschilderde tafereel boven de ingang van de Bullekerk laat weinig aan onduidelijkheid over. Het is 1647 en de hoogzwangere Trijntje probeerde, net als haar man, de stier te bedaren. Zij werd echter zonder mededogen op de scherpe hoorns genomen. Dit resulteerde in een onbedoelde keizersnee waardoor het kind ter wereld kwam. Trijntje en haar man overleefden dit niet, het kind wel. Negen maanden later overlijdt het kind alsnog. Het gezin werd begraven in de kerk en ging derhalve verder door het leven als Bullekerk.

Het bier zelf is een zacht-moutige variant op een Blond. Het werd eerder op de markt gebracht als ‘Zaanse Blonde’, maar werd zo lekker bevonden dat besloten is het op te waarderen tot de vaste lijn van Hoop. Met 5,3% alcohol en een ronde afdronk drinkt het lekker weg, en daarna wellicht nog een, en nog een ….