Brouwerij Sterck doet stukje brouwgeschiedenis herleven

6 februari 2020

Bergen op Zoom, al eeuwenlang vestingstad, belangrijk militair garnizoen, een haast niet in te nemen vesting en vooral een Bourgondische oase in de regio en ver daarbuiten. Dit bolwerk heeft nu een eigen brouwerij met de welluidende naam Brouwerij Sterck.

Door Carlo de Leeuw

Behalve die belangrijke status heeft Bergen op Zoom ook een rijke brouwgeschiedenis. Mede dankzij de strategische ligging aan de monding van de Schelde. In roerige tijden vanwege de vele belegeringen was het gerstenat een belangrijk consumptiemiddel geworden. Mede daardoor telde de stad, in vroeger tijden, 15 tot 20 brouwerijen, verenigd in een gilde. Er was sprake van een ware opbloei van deze ambachtelijke drank.

Brouwerij Sterck

Helaas sterft deze rijke biergeschiedenis aan het begin van de vorige eeuw nagenoeg uit. Tot drie vrienden in 2018 besluiten de geschiedenis nieuw leven in te blazen. Joris Stoop, Maarten Touw en Rick Donders besluiten hun bierkennis in praktijk te brengen, allen met hun eigen sleutelrol binnen de organisatie. Brouwerij Sterck is geboren. Een knipoog naar het Bergs overwinningslied ‘Merck toch hoe Sterck’.

Binnenstad

De kleine brouwerij is gevestigd in de binnenstad en ondergebracht in het pand van wijn- en delicatessenwinkel Tapavino. Een strategisch monumentaal hoekpand aan de Potterstraat, Bosstraat en Koningstraat. Tijdens het brouwproces staat de deur open en wordt het aroma van het brouwproces de straat ingeblazen. Nieuwsgierige voorbijgangers zijn hierdoor van harte welkom.

Wat onderscheidt de Sterck brouwsels van het omvangrijk aanbod aan speciaal bieren waarmee wij momenteel worden geconfronteerd. Het antwoord is simpel; terug naar de basis, authentiek, brouwen met de traditionele ingrediënten. Bier gebrouwen zoals vroeger zonder uiteenlopende toevoegingen.

Bieren van de brouwerij

Momenteel verkrijgbaar in de regio van de Brabantse Wal de Sterck 5, 7 en 10. De oneven nummering verwijst naar blonde varianten en even naar donker, een kwinkslag van de brouwers.

Sterck 10; het ‘geboortebrouwsel’. Als eerste is dit bier uit de ketels naar de consument gevloeid. Complex, robuust met een ABV van 9,4% vol. Neem hiervoor de tijd, zeker meer dan een spreekwoordelijk ‘Brabants kwartiertje’.

Sterck 7; Verwijzend naar 3 karakters, eigenzinnig, koppig en een tikkeltje weerbarstig. Ik vraag mij af of dit refereert naar de brouwers. Dit bier heeft overigens wel een verrassende droge afdronk.

Sterck 5; Volgens de brouwers een ‘allemansvriend’ dit verdienstelijk ‘blondje’. In balans, fris met een zoete toets en een licht bittertje in de afdronk.

Streekproduct

Uiteraard blijft een bierbrouwer een eigenzinnig personage en kan men het niet laten om te experimenteren. Neem het brouwsel Sterck en bijzonder nr.01. Het basisbier Sterck 10 gelagerd op een jenevervat. De oplage is slechts 480 flessen. Begrijpelijk omdat ze onder de brouwerij in het bezit zijn van een middeleeuwse kelder. Hier liggen enkele houten vaten op een constante temperatuur. Bergen op Zoom is weer een ambachtelijk streekproduct rijker.