Brewdogs OverWorks zet sour ales op Nederlandse bierkaart

20 april 2019
Bierproeflokaal In de Wildeman in Amsterdam is donderdag 25 april het toneel voor de  lancering van OverWorks. Dit is de brouwerij van BrewDog, die gespecialiseerd is in zure bieren, de zogenaamdse sour ales.  Hoofdbrouwer van OverWorks, Richard Kilcullen licht zijn creaties toe. Bijzonder moment is het aanslaan van het eerste vat Funk V Punk, het vlaggenschip bier van OverWorks.

BrewDog, in 2007 opgericht door James Watt en Martin Dickie, heeft zich in korte tijd nadrukkelijk op de mondiale bierkaart gezet met karaktervolle bieren waarin hop de hoofdrol speelt. Bieren als Punk IPA, Hazy Jane en het alcoholarme Nanny State hebben menig bierliefhebber de ogen geopend.

Spontane en wilde gist

Met OverWorks zet BrewDog een volgende stap in de bierrevolutie: ‘sour ale’, ofwel bieren van spontane en wilde gisting. Brouwen met spontane of wilde gist brengt risico’s met zich mee – het onbedoeld overspringen van deze gisten kan andere brouwsels infecteren en ruïneren. OverWorks is daarom op veilige afstand van de hoofdbrouwerij van BrewDog gebouwd en bezoekers gaan eerst door een ontsmettingskamer om kruisbesmetting te voorkomen. Martin Dickie, hoofdbrouwer van BrewDog, licht toe: “Het was voor ons essentieel om fysieke afstand tussen beide brouwerijen te creëren. Het basisbier van OverWorks wordt in de 100 hectoliter brouwinstallatie van BrewDog gebrouwen, waarna we het via een ondergrondse pijpleiding naar OverWorks pompen. Vanaf dat moment is het bier in handen van Richard.”

Wijnachtig karakter

Richard Kilcullen leerde de kunst van de wilde en spontane vergisting in Amerika, waar hij jarenlang brouwde bij Wicked Weed Brewery. Sour ale is in Amerika al enkele jaren fors in opkomst, en het aanbod om bij BrewDog in Schotland te komen brouwen was voor hem een ongekende kans – en een onwaarschijnlijke uitdaging. Kilcullen: “Na de bieren waarbij hop de dominante smaak verzorgt, hebben brouwers en bierliefhebbers de meest traditionele brouwmethode, die met wilde en spontane vergisting, herontdekt. Het geeft bieren een uitzonderlijk verfrissend en soms wijnachtig karakter. Ik zie er naar uit om bij mijn goede vriend Simon Fokkema, eigenaar van In de Wildeman, mijn creaties te presenteren en zo gezamenlijk een nieuwe fase van de bierrevolutie te starten.”

Bij de lancering wordt het eerste fust Funk V Punk in Nederland aangeslagen. Dit bier, geïnspireerd op Punk IPA waarmee BrewDog zijn naam vestigde, is 100% vergist met Brettanomyces gist en vervolgens gerijpt op een foeder waarin ooit Sangiovese wijn rijpte.  Daarnaast zullen, op fust en fles, nog een achttal OverWorks bieren te proeven zijn.

Verkrijgbaarheid

Bier van OverWorks zal vanaf mei verkrijgbaar zijn bij gespecialiseerde cafés, bierproeflokalen en zorgvuldig geselecteerde bierwinkels en slijterijen. De lancering van OverWorks op donderdag 25 april begint om 18.00 uur.