Brand Bier bouwt microbrouwerij

6 juni 2019
Bij Brand Bier in het Limburgse Wijlre gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Er wordt een microbrouwerij ontwikkeld. Deze brouwerij maakt het mogelijk om experimentele bieren en speciale edities te brouwen. Streven is om al voor het eind van het jaar de eerste bieren te brouwen.

Michel Bormans wordt de man van de microbrouwerij, waar naar schatting zo'n drie brouwsels per week gemaakt gaan worden. De brouwerij krijgt een capaciteit van 20 hecto (2000 liter). Die beperkte hoeveelheid maakt het mogelijk eenvoudig nieuwe recepten uit te proberen en speciale edities te brouwen.

Brouwwedstrijd

Brand, onderdeel van Heineken, brengt naast Pils als veel speciale bieren op de markt. Dat portfolio van speciaalbieren is de laatste jaren zorgvuldig opgebouwd. Brand schrijft elk jaar een wedstrijd uit onder amateurbrouwers. Het winnende recept wordt dan met de brouwmeesters van Brand in het groot gebrouwen en opgenomen in de Brand-collectie. Voorbeelden zijn onder meer de Brand IPA, de Brand Saison en de Brand Session IPA.

Proeflokaal

De microbrouwerij staat gepland tussen de pastorie en het oude brouwhuis. De pastorie deed dienst als opslag, maar wordt nu verbouwd tot proeflokaal. In dit historische gebouw kun je straks de bieren uit de microbrouwerij proeven. Daarnaast natuurlijk ook de vaste collectie Brand bieren. De opening van het proeflokaal staat al in oktober gepland.

Een impressie hoe het proeflokaal in de pastorie er uit komt te zien. (Afbeelding: Brand / Heineken)