Goede redenen voor een biertrip naar Brussel

18 augustus 2022
Als je België beschouwt als het land van het bier, dan kun je zeggen dat Brussel dé bierhoofdstad is. Na een dieptepunt aan het einde van de 20e eeuw groeit de bierboom in Brussel met de dag.

Terwijl er nog niet eens zo lang geleden slechts één brouwerij binnen de stadsmuren was, is het aantal onafhankelijke Brusselse brouwerijen die op zijn minst gedeeltelijk in hun eigen installaties brouwen, de laatste vijftien jaar gestaag gegroeid. Vandaag de dag zijn er bijna twintig onafhankelijke brouwerijen en de markt lijkt nog niet verzadigd.

Brouwerijen

In het begin werkten de meeste van deze nieuwe brouwerijen in een 'craft' geest met zeer trendy bieren. Vandaag kunnen we vaststellen dat de Brusselse markt een stuk gediversifieerder is. Cantillon is nog steeds de oudste en meest historische referentie van allemaal. Brasserie de la Senne, die in 2002 werd geopend, is net verhuisd naar gloednieuwe, duurzame en efficiënte gebouwen. De nieuwe brouwers laten zich niet uit het veld slaan en laten van zich horen. La Mule, bijvoorbeeld, produceert Duits geïnspireerde bieren en heeft net zijn productiecapaciteit verdubbeld na slechts één jaar van bestaan. De brouwerij Brasserie Surréaliste heeft na haar opening een grote bar met een zeer verzorgde uitstraling geopend, terwijl het Brussels Beer Project onlangs zeer grote installaties langs het kanaal heeft gebouwd en een beer garden van 1000 m² heeft verworven. 

Lambiek

Ook in Brussel keert de historische Lambiek geleidelijk terug. Cantillon is, natuurlijk, de grootste onbetwiste specialist. Maar andere brouwers maken ook een comeback. Brouwerij Taymans, die sinds 1976 gesloten was, is net heropgestart met de ambitie om lambiek, geuze en kriek te produceren, en ook andere brouwers zijn terug in de zaak.

Cambrinus

Maar dit alles zou niets zijn zonder de komst van de langverwachte Belgian Beer World tegen de zomer van 2023. Deze nieuwe tempel van het Belgische bier zal gevestigd zijn in het voormalige beursgebouw, op een steenworp van de Grote Markt. Hoewel er reeds andere bierconcepten in de wereld bestaan (Amsterdam, Kopenhagen, Dublin, enz.), zijn die over het algemeen op maar één merk gebaseerd. Dit zal niet het geval zijn met de BBW, die volledig gewijd is aan de Belgische biercultuur in zijn geheel. Op de gratis toegankelijke benedenverdieping komt er een café, een restaurant en een winkel, en op de bovenverdiepingen is er meer dan 6000 m² interactieve tentoonstellingsruimte gewijd aan het Belgisch bier. Het geheel wordt bekroond door een skybar op het dak van het gebouw. En helemaal beneden kun je zelfs de ruïnes van het 13e-eeuwse franciscanenklooster bezoeken waar de legendarische bierkoning Cambrinus begraven ligt.

Zin in een frisse pint?

De eerste vrijdag van september - vrijdag 2 september - is de Internationale Dag van het Bier. In Brussel zijn er bijzonder veel biercafés en brouwerijen, waar deze feestdag uitgebreid gevierd kan worden. Zin om kennis te maken met het Belgisch bieraanbod? Mis dan zeker het Belgian Beer Weekend niet.  Maar voor het zover is, krijgen we van 22 tot en met 28 augustus nog de Belgian Beer Week op verschillende plaatsen in Brussel en het internationale BXLBeer Fest op 27 en 28 augustus.

** Organisaties die rondleidingen organiseren **

Beer My Guest

Beer My Guest organiseert rondleidingen, proeverijen en bezoeken aan brouwerijen van hoge kwaliteit, voor particulieren maar vooral voor bedrijven. De bedenker van het concept komt uit de bedrijfswereld en is meertalig, wat het product net dat ietsje extra geeft voor bedrijfsgroepen.

Beer Secret

Beer Secret wordt ook gerund door een vrouw die gepassioneerd is door bier en biertours aanbiedt in een zeer ontspannen sfeer. Zij probeert bezoekers mee te nemen van de gebaande paden, hen te verrassen met minder bekende bieren en ook verrassende en lekkere bier-chocolade combinaties te maken!

Agamalt

Agamalt is een kenner van het product. Gepassioneerd en nieuwsgierig, heeft hij de tijd genomen om elke brouwer in de regio te ontmoeten om alle subtiliteiten van deze Brusselse brouwers te leren kennen. Een unieke, zeer persoonlijke en scherpe benadering van het product, met een zeer sympathiek gids.

Hoppy Tours

Hoppy Tours laat het publiek toe een speurtocht door Brussel te spelen terwijl ze in typische bars bieren proeven. Een leuke manier om bieren te ontdekken en meer over de stad te weten te komen!

Bazaar Trottoir

Bazaar Trottoir Valérie past haar formules aan uw wensen aan, maar ze laat u vooral kennismaken met wijken door de opkomst van brouwerijen en cafés. De proeverijen kunnen over bier gaan, maar ook over eten. Dit is slechts een van de facetten van Valérie’s rondleidingen van Brussel!

(Foto: visit.brussels - Jean-Paul Remy)