Bierista proeft Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout

20 juli 2021
Bierista krijgt vrijwel dagelijks bieren toegestuurd. Brouwers en importeurs hopen dan dat er over de bieren geschreven wordt, want dat is natuurlijk een mooi stukje reclame. Bierista haalt jaarlijks inmiddels de twee miljoen unieke bezoekers. Als je zoveel bierliefhebbers wilt bereiken, moet je bij andere media een flink advertentiebudget op tafel leggen.

Bij Bierista houden we niet zo van knipperende banners en wij gaan ook niet zonder reden bieren aanprijzen. Onze duizenden Bierista's in de biercommunity geven sowieso altijd onbevooroordeeld en onafhankelijk hun oordeel. De redactie besteedt geen aandacht  aan bieren die we om wat voor reden dan ook niet ok vinden. Andersom is alles mogelijk. Als we een bier ontdekken waar we oprecht enthousiast van worden, dan schreeuwen we dat van de daken.

Sierra Nevada

Onlangs kregen we een rijkelijke gevuld pakket opgestuurd met bieren van Sierra Nevada. Dit is een brouwerij met een zeer rijke historie en met bieren waar we zeker enthousiast van worden, zoals de klassieke Sierra Nevada Pale Ale, Sierra Nevada Torpedo Extra en Sierra Nevada Hazy Little Thing. In het pack zat ook een groot, zwart blik: Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout. Op het blik met de fraaie vormgeving lezen we dat het een Barrel Aged bier is met liefst 11,9% alcohol. De 'gewone' Imperial Stout heeft 10,2% alcohol. Deze Barrel Aged-versie heeft bijna een jaar op bourbonvaten gelegen waardoor het bier een extra impuls heeft gekregen. We hebben er zin in ...

Kokos en bourbon

Als het blik open gaat, komen er gelijk koffie-achtige aroma's vrij. Dat belooft wat. Bij het inschenken komt een zwart bier tevoorschijn met een medium bruin schuimkraag. Die schuimkraag is intens bruin van kleur en blijft lang overeind. De geur zit vol gebrande tonen, denk aan koffie, espresso, gebrande mout, donkere chocolade. Tegelijkertijd komt ook die zachte vriendelijke geur door van kokos en bourbon. De speekselklieren draaien op volle toeren.

Narwhal Imperial Stout

Een slok van Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout Barrel Aged is een avontuur. Wat een body en wat een dikke vette structuur heeft dit bier. De gebrande aroma's komen onmiddellijk binnen. Ook hier weer koffie, espresso, donkere chocolade, roast, gebrande bitterheid. Wat een power en geweld. En dan is er een tweede laag vooral afkomstig van de barrel aging. Zachte zoete tonen van vanille, kokos en bourbon. Het brengt de ongepolijst krachtige gebrande smaken helemaal in balans. De nasmaak blijft minutenlang hangen. Wat een complex en vet bier is dit!

Verkrijgbaarheid

Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout Barrel Aged is geen instapbier. Dit mag je rustig een bier noemen voor de gevorderde bierdrinker. Natuurlijk is dit bier lekker bij een stevig stuk gegrild vlees of bij een pittige kazen. Dit bier is wat ons betreft toch vooral een bier wat je stand alone zou moeten drinken. Dit is elk slokje weer puur genot. Wil je ook van dit bier genieten, dan moet je wel even zoeken. In de supermarkt kom je dit bier niet tegen. Er zijn echter voldoende goede slijters en online biershops die dit absolute topbier wel in hun assortiment hebben!