Bierista Dennis bezoekt Oproer

22 maart 2019

Het brouwen van de Dark Storm legde in 2015 de fundering voor wat tegenwoordig als Oproer door het leven gaat. Mark, toen van Rooie Dop en Bart-Jan van Brouwerij Ruig, brouwde destijds deze Barley Wine samen. De collab beviel de mannen zo goed dat ze in 2016 de deuren openden van hun gezamenlijke brouwerij en brewpub, Oproer.

Door Dennis Hofman

De naam brewpub is inmiddels veranderd naar biercafé en plantaardig en biologisch restaurant. Dat past als totaalplaatje ook beter. Vanaf de brouwerij is het een autoritje van tien minuten naar het café-restaurant. Met het openbaar vervoer is het ook goed bereikbaar, van Utrecht Centraal ben je in drie minuten bij station Zuilen, waar je vanuit de trein het biercafe al ziet. Waar Mark en Bart-Jan drie jaar geleden begonnen met z'n tweeën is Oproer inmiddels uitgegroeid tot een bolwerk met 24 werknemers.

Vegan Award

Oproer wil dat het industriële pand een totaal beleving is, wat toegankelijk moet zijn voor iedereen, jong en oud. In het ruim opgezette pand is een speelhoek voor kinderen, uitnodigende bankstellen, eettafels en het buiten terras doet denken aan een festival terrein. De bieren zijn verkrijgbaar in allerlei stijlen, van een eigen pilsner tot aan zware donkere bieren. Daarnaast is er een veganistische keuken wat wordt gerunt door chefkoks Mari en Martina. Deze chefs staan 100% achter wat ze doen en dat werd in 2016 meteen beloond door als winnaar van de Vegan award uit de bus te komen. 

Afgeladen vol

De menukaart verandert iedere maand zodat de keuken telkens iets anders en nieuws kan voorschotelen aan de bezoekers. Wanneer de nieuwe kaart is samengesteld, wordt dit geproefd met alle werknemers. Tijdens de "proefavond" wordt er een passend bier bij elke maaltijd gezocht, wat uiteraard bij de kaart op komt. Momenteel is het elk weekend afgeladen vol. Er is zeker een harde kern van vaste gasten maar het merendeel van de bezoekers die komen zijn niet per se veganistisch maar geïnteresseerd geraakt door de mond-tot-mond reclame. Oproer staat van woensdag tot en met zondag klaar om het al haar bezoekers naar hun zin te maken.

Duurzaamheid telt

Ook in de bierproductie, waar het allemaal mee begon, zit een duidelijke groei. Waar er in het begin 2500 liter per maand werd geproduceerd, zitten de brouwers inmiddels op 10.000 liter per maand, een beste groei. Duurzaamheid telt! Van het brouwen tot aan de export toe. Daar heeft de vriendschapsverklaring tussen Utrecht en Portland ook indirect aan bij gedragen. In 2012 verklaarden de burgemeester en de gemeenteraad van de Amerikaanse stad Portland, Oregon officieel de vriendschap aan Utrecht. 

De beide steden hebben veel overeenkomsten. Vooruitstrevendheid en duurzaamheid staan hoog in het vaandel. Een samenwerking met brouwerij Lompoc uit Portland vloeide voort uit de stedenband. Oproer laat bieren daar brouwen en Lompoc laat bier hier brouwen. Beide brouwerijen hebben zodoende veel minder distributie wat weer gunstig is voor het milieu, distributie kosten en de houdbaarheid. 

Groeimogelijkheden

Het is dan ook niet zo gek dat Oproer onder het motto mens, milieu, dier en bier opereert, op dat vlak willen ze revolutionair zijn en laten zien dat het ook anders kan! Met als grote voorbeeld natuurlijk dat bier niet alleen goed combineert met vlees maar dat het ook anders kan, plantaardig en biologisch. Het biercafe zelf is antikraak maar Oproer hoeft zich geen zorgen te maken dat ze van het terrein af moeten. Er komen drieduizend nieuwe woningen in de omgeving bij en in die plannen is Oproer ook meegenomen, dus er zijn nog meer groeimogelijkheden. 

Voor die groei doen ze zelf ook veel. Het bier wordt verkocht in Amerika, Bulgarije, waar een aantal bieren zelfs in de top 10 beste bieren van het land staan en binnenkort hebben ze een tap take over in Osaka, Japan en wie weet wat daar uit gaat komen. Daarbij wil Oproer ook steeds meer organiseren zoals bijvoorbeeld live muziek. Voor nu heeft Oproer vijf vaste bieren en daarnaast wordt er aardig geëxperimenteerd met onder andere barrel aged bieren maar ook met zure bieren. Al met al een goede basis om nog verder door te groeien en dat zie ik zeker gebeuren!