'Waterfietsers' brouwen bier voor het goede doel bij De Eem

5 april 2019
Het is vroeg in de ochtend. Ergens fietsen vier mannen over een zandpad in het buitengebied van Epe. De nevel zweeft tussen de bomen, de koude wind dringt zich een weg door hun dunne kleding heen. Dit zijn vier mannen met een missie.

Ze vullen hun acht bidons met water uit een beek. Dat Veluwse vocht brengen ze vervolgens kilometers verder. De route leidt via de zogenaamde Ossenweg, naar de Kamperweg en de Zuidweg. Daarna trapt het viertal de Knobbel op. Deze Elburgerweg verwordt tot Eperweg en wordt kranig uitgefietst. Vervolgens gaat het stel linksaf naar die prachtige Veluwse vestingstad Elburg.Bijzonder bier van Epe Bier Collectief


Midden in het pittoreske centrum, net achter de stadsmuur, bevindt zich brouwerij ‘Aan de gracht’. In dit prachtige bedrijf van Ruud van Moorst (Brouwerij De Eem) wordt vandaag een bijzonder bier gebrouwen. En de vier mannen met een missie zijn hier bij betrokken. Eén van hen is Henk Overbosch. De Epenaar is ooit ‘voor de leuk’ begonnen met thuis bier brouwen. Die hobby werd steeds serieuzer.

Inmiddels is hij al jaren één van de leden van Epe Bier Collectief. Samen hebben ze diverse bieren gebrouwen en vandaag komt daar een zeer bijzondere bij. Henk is namelijk al jaren een fervent fietser en één van de deelnemers van Epe Fietst Voor Water 2019. 
Henks hobby’s komen nu samen. Alle deelnemers van deze tocht zamelen geld in voor het goede doel: Stichting Kenya Kinderen.

Eén van de acties die Henk bedacht heeft? Een fris zomers witbiertje maken dat een directe link heeft met dit goede doel. “Alle opbrengsten gaan naar Stichting Kenya Kinderen. Het wordt een toegankelijk witbiertje met citrustonen en een klein bittertje”, vertelt de Epenaar passie.Veelbelovende proefbatch


Samen met drie andere deelnemers aan Epe Fietst Voor Water, brengt hij deze ochtend symbolisch op de mountainbike diverse bidons met Eper water naar de Elburger brouwerij. Aan dit Veluwse water worden verse Veluwse mout uit Voorst, tarwevlokken, gedroogde sinaasappelschil en koriander toegevoegd. “Het is nog even een paar weken wachten, maar we zijn heel erg benieuwd naar de smaak. De proefbatch was in elk geval erg veelbelovend.”

De missie van deze vier fietsers lijkt geslaagd. Bierliefhebbers moeten echter nog even geduld hebben om de mooie ronde smaak  van dit witbiertje zelf te ervaren. Ergens eind mei wordt het officieel gelanceerd en voor het eerst verkocht. Dan maakt men ook de treffende naam van het bier bekend.
Epe Bier Collectief