Abt 12 Magnum 2020 van brouwerij St.Bernardus in de winkel

30 juni 2020

Brouwerij St. Bernardus heeft onlangs de Abt 12 Magnum 2020 gelanceerd. Het etiket is dit jaar ontworpen door Belgische kunstenaar Christophe Malfliet.

Al acht jaar vult de Belgische brouwer jaarlijks een beperkt aantal Magnumflessen van 1,5 liter. Dat wordt gedaan in een speciale donkerbruine St.Bernardus magnumfles met het logo van de brouwerij in reliëf, een ‘Bière Belge’-hals, een gepersonaliseerde kurk en een unieke muselet. 

St. Bernardus vraagt ook elk jaar weer een kunstenaar het etiket te ontwerpen. Deze keer is dat Christophe Malfliet en Kamagurka en André Van Schuylenbergh gingen heb voor. Het bijzondere etiket is voor liefhebbers een waar verzamelobject. Malfliet (1966) en komt uit Dendermonde. Hij schildert vooral abstract. 

Abt 12

Onze Bierista's zijn over het algemeen zeer tevreden over de Abt 12. Zo zegt Bierista Frank Wouters erover: "Een volmondig en zacht bier, met allerlei mooie smaken en (geur)nuances, dat zeer zeker niet in de schaduw hoeft te staan van zijn eeuwige vergelijkingsbier Westvleteren 12. Een bier dat goed verkrijgbaar en betaalbaar is, dat is voor velen verwacht ik minstens zo belangrijk." Hij geeft het bier een 8,2. 

Prima abdijbier

Bierista Sander van Werkhoven deelt een 7,8 uit. "Sinds de Westvleteren onbetaalbaar is geworden prijzen de brouwers van dit bier de Abt 12 aan als het beste alternatief. Ooit brouwden ze het in licentie voor de trappisten dus helemaal ongelijk kun je ze niet geven. Nou dronk ik alweer een tijdje geleden voor het laatst de Westvleteren 12, maar in mijn herinnering was dat toch wel een compleet ander bier. Voller, krachtiger, intenser vooral. Vergeleken daarbij is deze St. Bernardus een prima abdijbier. Vol, karaktervol, veel smaak. Maar met minder diepgang dan de trappisten-evenknie."

De Abt 12 Magnum 2020 is te verkrijgen bij de lokale bierhandelaar of supermarkt.