Oude Gueuze

Algemene kenmerken

Een G(u)euze Lambiek is een geel/amberkleurig rins, zurig Belgisch tarwebier met spontane vergisting en 4,8 tot 8,5 volumeprocent alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Blond/geel tot amber, briljant tot tweeschijn. Vrijwel geen schuim tot mousse.

Geurassociaties

De geur is complex. Zurig, rins, dierlijk, boerderij, aards, geit, paardendeken. Ook fruitigheid van citrus, appel, rabarber of honing en soms een licht hoparoma. Een goede geuze kenmerkt zich door een goede balans tussen al deze aroma’s. Een stal/rook/sigaar/oude kaas aroma is ongewenst. Geen hoparoma, diacetyl of DMS.

Smaak

De smaak is zurig, fruitig, cider/sherryachtig met eiken/kurk/hout accenten. De gemiddeld zure smaak is in balans met mout, tarwe en boerderij smaken. Een zeer lichte zoetheid kan aanwezig zijn, maar mag niet te sterk zijn. De fruitigheid kan een honing karakter hebben. Milde eiken / vanille smaken worden vaak waargenomen. Stal/rook/sigaar/oude kaas smaken zijn ongewenst. Geen hopsmaak, maar een zeer lichte bitterheid kan voorkomen. Geen diacetyl of DMS.

Basissmaak

De basissmaak is zurig tot zuur, bitterig.

Body

De body is dun.

Mondgevoel

Het mondgevoel is droog, samentrekkend.

Nasmaak

De nasmaak is tannine, complex, droog.

Opmerkingen

De lange lagering op houten vaten draagt bij aan de specifieke complexe geur en smaak.

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Oude Gueuze

Jopen en 't Taphuys bundelen krachten

Jopen, de Haarlemse Craft brouwerij heeft een strategische samenwerking aangekondigd met 't Taphuys.

Verder lezen

Nieuw: Hazy & Romige Psycho Cyclops NEIPA van Maximus

Met vijf zorgvuldig geselecteerde hopsoorten – Citra, Citra Cryo, Mosaic, El Dorado en Idaho7 – biedt deze NEIPA een tropische fruitervaring.

Verder lezen

Grolsch blijft inzetten op duurzaamheid: Highlights 2023 online

Bij Grolsch staat duurzaamheid hoog op de agenda, en dat blijkt uit de indrukwekkende resultaten die de brouwerij in 2023 heeft geboekt.

Verder lezen

Playground Non Alcoholic IPA nu verkrijgbaar op fust

vandeStreek Bier kondigt met trots aan dat hun meest bekroonde bier, Playground Non Alcoholic IPA, vanaf nu verkrijgbaar is op fust.

Verder lezen