Oude Gueuze

Algemene kenmerken

Een G(u)euze Lambiek is een geel/amberkleurig rins, zurig Belgisch tarwebier met spontane vergisting en 4,8 tot 8,5 volumeprocent alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Blond/geel tot amber, briljant tot tweeschijn. Vrijwel geen schuim tot mousse.

Geurassociaties

De geur is complex. Zurig, rins, dierlijk, boerderij, aards, geit, paardendeken. Ook fruitigheid van citrus, appel, rabarber of honing en soms een licht hoparoma. Een goede geuze kenmerkt zich door een goede balans tussen al deze aroma’s. Een stal/rook/sigaar/oude kaas aroma is ongewenst. Geen hoparoma, diacetyl of DMS.

Smaak

De smaak is zurig, fruitig, cider/sherryachtig met eiken/kurk/hout accenten. De gemiddeld zure smaak is in balans met mout, tarwe en boerderij smaken. Een zeer lichte zoetheid kan aanwezig zijn, maar mag niet te sterk zijn. De fruitigheid kan een honing karakter hebben. Milde eiken / vanille smaken worden vaak waargenomen. Stal/rook/sigaar/oude kaas smaken zijn ongewenst. Geen hopsmaak, maar een zeer lichte bitterheid kan voorkomen. Geen diacetyl of DMS.

Basissmaak

De basissmaak is zurig tot zuur, bitterig.

Body

De body is dun.

Mondgevoel

Het mondgevoel is droog, samentrekkend.

Nasmaak

De nasmaak is tannine, complex, droog.

Opmerkingen

De lange lagering op houten vaten draagt bij aan de specifieke complexe geur en smaak.

Top 3 Oude Gueuze

8,0

Hanssens Oude Geuze

Hanssen Artisanaal

Hanssens Oude Geuze is een verfrissend, zure Oude Gueuze. Een echte must om te drinken voor de liefhebbers van Lambiekbieren. Fruitig complex en intens.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,7

3 Fonteinen Oude Geuze Cuvee Armand & Gaston

Brouwerij 3 Fonteinen

3 Fonteinen Oude Geuze Cuvee Armand & Gaston is een Oude Gueuze. Het bier is een blend van bieren uit 2013, 2014 en 2015.

Blonde bieren

Aroma
Zuur

Grolsch sluit bijzonder jaar af met bierproeverij

Op vrijdag 18 december 2020 organiseert bierbrouwer Grolsch de Grote Grolsch Kerst Proeverij.

Verder lezen

Interview met Craft-voorzitter Bart van Kleef

Bart van Kleef is de nieuwe voorzitter van Craft. Hij vertelt over zijn nieuwe rol en de uitdagingen, waarmee hij de komende drie jaar aan de slag gaat.

Verder lezen

Wat zijn jouw favoriete bieren van 2020?

Wat zijn de 100 populairste bieren van 2020? Stem mee en bepaal welke bieren op tweede kerstdag in de Bierista Bier Top 100 staan!

Verder lezen

Proef Brouwersnös en doe de gratis speedcourse

Maak nu kennis met Brouwersnös, de nog niet ontdekte bierparel in de Achterhoek. Bestel het exclusieve bierpack en doe de gratis speedcourse.

Verder lezen