Oatmeal Stout

Algemene kenmerken

Een zeer donker bier met geroosterde moutigheid en de karakteristieke vettige zoetheid van haver(mout). Door de haver vol van body en niet door toegevoegde lactose zoals bij een Milk Stout.

Uiterlijke kenmerken

Bruin tot zwart, met een vaste romige beige schuimkraag. Normaal helder maar kan een tweeschijn hebben.

Geurassociaties

Aroma van mild geroosterd graan, cacao, meestal met een zacht koffie-achtig karakter. Weinig fruitig en ten hoogste een zwak hoparoma. De haver kan ook in de geur doorkomen.

Smaak

Een zwak tot matig zoetige smaak met haver en geroosterd graan duidelijk aanwezig. Door de haver ontstaat een nootachtige, aardse smaak. Weinig hopbitter, vooral moutig. Weinig esters.

Basissmaak

(Mout)bitterig en zoetig tot zoet.

Body

Medium tot vol.

Mondgevoel

Viskeus, mondklevend, vettig door haver en matig tot veel koolzuur.

Nasmaak

Karamelachtig, droppig, (melk)chocolade.

Opmerkingen

Past tussen de Irish Dry Stout en Milk Stout in. Is zoeter dan de Irish Dry Stout maar droger dan de Milk Stout. De typische zachtheid en vettigheid van haver is goed waarneembaar. Oatmeal Stout doet wel wat denken aan koffie met room of melkchocolade.

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Oatmeal Stout

Wat zijn jouw favoriete hopspots?

De zomer is begonnen. Wij zijn erg benieuwd waar jij deze zomer bier drinkt. Wat zijn jouw favoriete hopspots in Nederland?

Verder lezen

Fred Teeven nieuwe voorzitter Nederlandse Brouwers

Fred Teeven is benoemd tot voorzitter van de Nederlandse Brouwers. Hij heeft zin in zijn nieuwe job en pakt gelijk de handschoen op.

Verder lezen

Mout Bierfestival in Zwolle

Mout Bierfestival trekt weer door het land. Komend weekend - van 1 tot en met 3 juli - is het festival in Park de Wezenlanden in Zwolle.

Verder lezen

Out now - Zomernummer van Bier! Magazine

De hele zomer lang genieten van mooie reportages, columns en biernieuws. Het zomernummer van Bier! Magazine ligt in de kiosk.

Verder lezen