Oatmeal Stout

Algemene kenmerken

Een zeer donker bier met geroosterde moutigheid en de karakteristieke vettige zoetheid van haver(mout). Door de haver vol van body en niet door toegevoegde lactose zoals bij een Milk Stout.

Uiterlijke kenmerken

Bruin tot zwart, met een vaste romige beige schuimkraag. Normaal helder maar kan een tweeschijn hebben.

Geurassociaties

Aroma van mild geroosterd graan, cacao, meestal met een zacht koffie-achtig karakter. Weinig fruitig en ten hoogste een zwak hoparoma. De haver kan ook in de geur doorkomen.

Smaak

Een zwak tot matig zoetige smaak met haver en geroosterd graan duidelijk aanwezig. Door de haver ontstaat een nootachtige, aardse smaak. Weinig hopbitter, vooral moutig. Weinig esters.

Basissmaak

(Mout)bitterig en zoetig tot zoet.

Body

Medium tot vol.

Mondgevoel

Viskeus, mondklevend, vettig door haver en matig tot veel koolzuur.

Nasmaak

Karamelachtig, droppig, (melk)chocolade.

Opmerkingen

Past tussen de Irish Dry Stout en Milk Stout in. Is zoeter dan de Irish Dry Stout maar droger dan de Milk Stout. De typische zachtheid en vettigheid van haver is goed waarneembaar. Oatmeal Stout doet wel wat denken aan koffie met room of melkchocolade.

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Oatmeal Stout

Lindeboom Bierbrouwerij verrast met twee nieuwe Gouverneur bieren

Tijdens de Week van het Nederlandse Bier presenteert Lindeboom Bierbrouwerij vol trots twee nieuwe bieren in de geliefde Gouverneur lijn.

Verder lezen

Multi Bier versterkt marktpositie met overname De Kikvorsch

Multi Bier B.V. heeft bekendgemaakt dat het branchegenoot De Kikvorsch B.V. heeft overgenomen.

Verder lezen

Grutte Pier wint gouden medaille bij Dutch Beer Challenge 2024

Met grote trots kondigt Grutte Pier Brouwerij aan dat zij een gouden medaille heeft gewonnen tijdens de Dutch Beer Challenge 2024.

Verder lezen

Dutch Beer Challenge 2024 - de uitslag

De prijswinnaars van de tiende editie van de Dutch Beer Challenge zijn bekend gemaakt. Er zijn weer een boel blije brouwers!

Verder lezen