Münchener Dunkel

Münchener Dunkles is een ondergistend en gefilterd bier, gebrouwen. Tijdens het brouwproces is veel Münchener mout gebruikt, die zo typerend is voor de rijke smaak van dit biertype. De smaak is vol, zacht en zoet met tonen van brood, karamel en toast, waarbij ook aroma's van noten en chocolade kunnen voorkomen. In de verte zijn de hopgeuren waarneembaar. Van veel bitterheid is geen sprake. Münchener Dunkles is minder dik en zwaar dan een Doppelbock en is zoeter en minder gebrand dan een Schwarzbier.

Zicht

De kleur varieert van diep koper tot donkerbruin. In het bruin zijn vaak rode tinten waarneembaar. Het bier is helder en heeft een stevige, romige schuimkraag, die meestal een beige kleur heeft.

Geur

De kenmerkende aroma's van donkere moutsoorten kom je volop tegen. Brood, toast, karamel en soms wat noten en zelfs chocolade. Achterop het toneel staan de hoparoma's, die weliswaar geen hoofdrol spelen, maar wel degelijk van belang zijn voor het totale samenspel.

Smaak

De Münchener mout drukt zijn stempel ook op de smaak. Zoet met brood- en toastsmaken en een vleugje karamel, zonder dat dit dik en plakkerig wordt. Een duidelijk herkenbaar ondergistend bier met een clean karakter.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 4,5 - 5,5% Kleur: 40-80 EBC Bitterheid: 20-25 EBU Gisting: Ondergistend Glas: Lagerglas Serveertemperatuur: 6 - 8 graden Celsius Bier/spijs combinaties: Karbonade, barbecue en milde kaassoorten Bekende voorbeelden: Paulaner Original Münchner Dunkel, Augustiner Dunkel, Weltenburger Kloster Barock-Dunkel

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Münchener Dunkel

Nog tot 31 maart bieren inschrijven voor 10e Dutch Beer Challenge

De tiende editie van de Dutch Beer Challenge staat op de planning en belooft een waar spektakel te worden.

Verder lezen

De bitterwaarden van bier worden uitgedrukt in IBU's

Bitterheid is een belangrijke smaakcomponent in bier. Wist je dat de bitterheid objectief te meten is? De waarde wordt uitgedrukt in IBU's.

Verder lezen

Gulpener Blond met een vleugje Vlierbloesem

Zet je schrap voor de nieuwste aanwinst van Gulpener: Blond Vlierbloesem, rechtstreeks uit het hart van Limburg.

Verder lezen

St. Patrick's Day kleurt Nederland groen

Op 17 maart is het St. Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland die ook in Nederland steeds meer omarmd wordt.

Verder lezen