Münchener Dunkel

Münchener Dunkles is een ondergistend en gefilterd bier, gebrouwen. Tijdens het brouwproces is veel Münchener mout gebruikt, die zo typerend is voor de rijke smaak van dit biertype. De smaak is vol, zacht en zoet met tonen van brood, karamel en toast, waarbij ook aroma's van noten en chocolade kunnen voorkomen. In de verte zijn de hopgeuren waarneembaar. Van veel bitterheid is geen sprake. Münchener Dunkles is minder dik en zwaar dan een Doppelbock en is zoeter en minder gebrand dan een Schwarzbier.

Zicht

De kleur varieert van diep koper tot donkerbruin. In het bruin zijn vaak rode tinten waarneembaar. Het bier is helder en heeft een stevige, romige schuimkraag, die meestal een beige kleur heeft.

Geur

De kenmerkende aroma's van donkere moutsoorten kom je volop tegen. Brood, toast, karamel en soms wat noten en zelfs chocolade. Achterop het toneel staan de hoparoma's, die weliswaar geen hoofdrol spelen, maar wel degelijk van belang zijn voor het totale samenspel.

Smaak

De Münchener mout drukt zijn stempel ook op de smaak. Zoet met brood- en toastsmaken en een vleugje karamel, zonder dat dit dik en plakkerig wordt. Een duidelijk herkenbaar ondergistend bier met een clean karakter.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 4,5 - 5,5% Kleur: 40-80 EBC Bitterheid: 20-25 EBU Gisting: Ondergistend Glas: Lagerglas Serveertemperatuur: 6 - 8 graden Celsius Bier/spijs combinaties: Karbonade, barbecue en milde kaassoorten Bekende voorbeelden: Paulaner Original Münchner Dunkel, Augustiner Dunkel, Weltenburger Kloster Barock-Dunkel

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Münchener Dunkel

8 bokbier-evenementen in oktober

Gevoelsmatig hebben we het witbier-seizoen pas net achter de rug, maar toch staan de seizoenen waarin donkere bieren centraal staan voor de deur. Sterker nog: het bokbier-seizoen is al begonnen. En dit weekend - en de hele maand oktober - zie je dat terug door heel Nederland, waar verschillende bokbierevenementen worden gehouden. We zetten er 8 (chronologisch) op een rijtje.

Verder lezen

Dit is het lekkerste bier van Brabant

Onlangs werd op het Proost Festival in Hilvarenbeek voor de 11e keer het lekkerste bier van Brabant verkozen. Uit in totaal 45 ingezonden bieren koos de jury Nondeju Gran Cru van de Osse Muifelbrouwerij als de winnaar, die het komende jaar die prachtige titel Brabants Lekkerste Bier 2025 mag dragen. 

Verder lezen

Eerste Nederlandse Wereldkampioen Biersommelier

Afgelopen weekend werden in München de 8e Biersommelier Wereldkampioenschappen gehouden. Voor het eerst ging er een Nederlander met het goud naar huis en ging ook het zilver mee terug naar de Lage Landen.

Verder lezen

Hierdoor is Belgisch schuim onverslaanbaar...

Heb je je weleens afgevraagd waarom Belgisch bierschuim stabieler is dan schuim van andere bieren? Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich ook. En ze hebben het antwoord gevonden.

Verder lezen