Dortmunder Export

Algemene kenmerken

Een Dortmunder Export is een ondergistend blond Duits biertype met 5,0 tot 5,6% alcohol. Meest voorkomend is de heldere, gefilterde variant. Kenmerkend is dat de Dortmunder wordt gebrouwen met hard water, waardoor je licht mineralische, zoutige smaaktonen kunt herkennen.

Zicht:

De kleur is geel tot licht amber. De meeste Dormunder Export-bieren zijn gefilterd en zijn dus helder. De schuimkraag is veelal romig en glasplakkend.

Geur:

De geur heeft een zoetig tot moutig karakter die gepaard gaan met hoparoma's. Het aroma's van de Dortmunder Export heeft veel gelijkenissen met de geur van Pilsener.

Smaak:

De smaak bevat veel zoete moutaroma's. Tweede kenmerk is de redelijke bitterheid, die ook in de nasmaak blijft hangen. Een goede Dortmunder Export is evenwichtig en verfrissend.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 5,5-6,0%
Kleur: 7-22 EBC
Bitterheid: 23-30 EBU
Gisting: Ondergistend, meestal gefilterd Glas: Lagerglas Serveertemperatuur: 6-8 graden Celsius Bier-spijs combinaties: Kip, gebakken vis, jonge, romige kaassoorten Voorbeelden: DAB/Dortmunder Kronen, Paulaner Original Münchner Urtyp

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Dortmunder Export

Brouwersnös Barrel Aged

Soms krijgt een bezoekje aan een brouwerij een onverwachte wending. Dat was zeker zo toen Bierista een kijkje ging nemen bij Brouwersnös.

Verder lezen

Jos Oostendorp stopt als voorzitter CRAFT

Jos Oostendorp, maakte eerder deze week bekend te stoppen als voorzitter van CRAFT, de brancheorganisatie van onafhankelijke brouwers.

Verder lezen

Evenementenbier, bestaat het nu wel of niet?

Bestaat evenementenbier wel of niet? Die vraag komt regelmatig naar boven op verjaardagsfeestjes en in de kroeg. Maar hoe zit het nu?

Verder lezen

Maximus Brouwerij lanceert Bling Bling Barley Wine

Maximus Brouwerij uit Utrecht heeft weer iets nieuws voor ons in petto: de Bling Bling Barley Wine.

Verder lezen