Dortmunder Export

Algemene kenmerken

Een Dortmunder Export is een ondergistend blond Duits biertype met 5,0 tot 5,6% alcohol. Meest voorkomend is de heldere, gefilterde variant. Kenmerkend is dat de Dortmunder wordt gebrouwen met hard water, waardoor je licht mineralische, zoutige smaaktonen kunt herkennen.

Zicht:

De kleur is geel tot licht amber. De meeste Dormunder Export-bieren zijn gefilterd en zijn dus helder. De schuimkraag is veelal romig en glasplakkend.

Geur:

De geur heeft een zoetig tot moutig karakter die gepaard gaan met hoparoma's. Het aroma's van de Dortmunder Export heeft veel gelijkenissen met de geur van Pilsener.

Smaak:

De smaak bevat veel zoete moutaroma's. Tweede kenmerk is de redelijke bitterheid, die ook in de nasmaak blijft hangen. Een goede Dortmunder Export is evenwichtig en verfrissend.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 5,5-6,0%
Kleur: 7-22 EBC
Bitterheid: 23-30 EBU
Gisting: Ondergistend, meestal gefilterd Glas: Lagerglas Serveertemperatuur: 6-8 graden Celsius Bier-spijs combinaties: Kip, gebakken vis, jonge, romige kaassoorten Voorbeelden: DAB/Dortmunder Kronen, Paulaner Original Münchner Urtyp

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Dortmunder Export

Grolsch en Brouwersnös brouwen samen bier voor Slag om Grolle

Grolsch en Brouwersnös hebben samen een bier gebrouwen ter gelegenheid van het evenement De Slag om Grolle.

Verder lezen

Brand bewijst: Bier is emotie

Heineken bracht deze week nieuws over Brand naar buiten. Een storm aan reacties volgde. Hoe bier emoties kan losmaken.

Verder lezen

AB InBev brouwt met groene energie

Er worden vele miljarden glazen bier gebrouwen met solar. AB InBev loopt voorop als het gaat om het gebruik van duurzame energie.

Verder lezen

Het is tijd voor Hertog Jan Vatgerijpt 2022

Het begint een traditie te worden. Elk najaar komt er een nieuwe serie Hertog Jan Vatgerijpt uit. Deze week is het weer feest!

Verder lezen