Dortmunder Export

Algemene kenmerken

Een Dortmunder Export is een ondergistend blond Duits biertype met 5,0 tot 5,6% alcohol. Meest voorkomend is de heldere, gefilterde variant. Kenmerkend is dat de Dortmunder wordt gebrouwen met hard water, waardoor je licht mineralische, zoutige smaaktonen kunt herkennen.

Zicht:

De kleur is geel tot licht amber. De meeste Dormunder Export-bieren zijn gefilterd en zijn dus helder. De schuimkraag is veelal romig en glasplakkend.

Geur:

De geur heeft een zoetig tot moutig karakter die gepaard gaan met hoparoma's. Het aroma's van de Dortmunder Export heeft veel gelijkenissen met de geur van Pilsener.

Smaak:

De smaak bevat veel zoete moutaroma's. Tweede kenmerk is de redelijke bitterheid, die ook in de nasmaak blijft hangen. Een goede Dortmunder Export is evenwichtig en verfrissend.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 5,5-6,0%
Kleur: 7-22 EBC
Bitterheid: 23-30 EBU
Gisting: Ondergistend, meestal gefilterd Glas: Lagerglas Serveertemperatuur: 6-8 graden Celsius Bier-spijs combinaties: Kip, gebakken vis, jonge, romige kaassoorten Voorbeelden: DAB/Dortmunder Kronen, Paulaner Original Münchner Urtyp

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Dortmunder Export

Jopen en 't Taphuys bundelen krachten

Jopen, de Haarlemse Craft brouwerij heeft een strategische samenwerking aangekondigd met 't Taphuys.

Verder lezen

Nieuw: Hazy & Romige Psycho Cyclops NEIPA van Maximus

Met vijf zorgvuldig geselecteerde hopsoorten – Citra, Citra Cryo, Mosaic, El Dorado en Idaho7 – biedt deze NEIPA een tropische fruitervaring.

Verder lezen

Grolsch blijft inzetten op duurzaamheid: Highlights 2023 online

Bij Grolsch staat duurzaamheid hoog op de agenda, en dat blijkt uit de indrukwekkende resultaten die de brouwerij in 2023 heeft geboekt.

Verder lezen

Playground Non Alcoholic IPA nu verkrijgbaar op fust

vandeStreek Bier kondigt met trots aan dat hun meest bekroonde bier, Playground Non Alcoholic IPA, vanaf nu verkrijgbaar is op fust.

Verder lezen