Dortmunder Export

Algemene kenmerken

Een Dortmunder Export is een ondergistend blond Duits biertype met 5,0 tot 5,6% alcohol. Meest voorkomend is de heldere, gefilterde variant. Kenmerkend is dat de Dortmunder wordt gebrouwen met hard water, waardoor je licht mineralische, zoutige smaaktonen kunt herkennen.

Zicht:

De kleur is geel tot licht amber. De meeste Dormunder Export-bieren zijn gefilterd en zijn dus helder. De schuimkraag is veelal romig en glasplakkend.

Geur:

De geur heeft een zoetig tot moutig karakter die gepaard gaan met hoparoma's. Het aroma's van de Dortmunder Export heeft veel gelijkenissen met de geur van Pilsener.

Smaak:

De smaak bevat veel zoete moutaroma's. Tweede kenmerk is de redelijke bitterheid, die ook in de nasmaak blijft hangen. Een goede Dortmunder Export is evenwichtig en verfrissend.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 5,5-6,0%
Kleur: 7-22 EBC
Bitterheid: 23-30 EBU
Gisting: Ondergistend, meestal gefilterd Glas: Lagerglas Serveertemperatuur: 6-8 graden Celsius Bier-spijs combinaties: Kip, gebakken vis, jonge, romige kaassoorten Voorbeelden: DAB/Dortmunder Kronen, Paulaner Original Münchner Urtyp

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Dortmunder Export

Alles over Weizenbock

Bockbier ken je vast wel. Maar wat weet jij over Weizenbock. In dit artikel krijg je tips en lees je alles over Weizenbock.

Verder lezen

Verhoging bieraccijns pakt desastreus uit voor bierdrinker en brouwer

Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet aangekondigd de bieraccijns nog eens extra te verhogen met gemiddeld ruim 16%.

Verder lezen

Rodenbach gaat voor grensverleggend met nieuwe "Evolved" serie

Brouwerij Rodenbach komt met een verbluffende nieuwe serie: Rodenbach Evolved.

Verder lezen

Gulpener en Mikkeller lanceren 'Best of Both Worlds'

Gulpener Bierbrouwerij en de Deense brouwerij Mikkeller hebben een knaller van een bier voor je in petto: Best of Both Worlds.

Verder lezen