Dortmunder Export

Algemene kenmerken

Een Dortmunder Export is een ondergistend blond Duits biertype met 5,0 tot 5,6% alcohol. Meest voorkomend is de heldere, gefilterde variant. Kenmerkend is dat de Dortmunder wordt gebrouwen met hard water, waardoor je licht mineralische, zoutige smaaktonen kunt herkennen.

Zicht:

De kleur is geel tot licht amber. De meeste Dormunder Export-bieren zijn gefilterd en zijn dus helder. De schuimkraag is veelal romig en glasplakkend.

Geur:

De geur heeft een zoetig tot moutig karakter die gepaard gaan met hoparoma's. Het aroma's van de Dortmunder Export heeft veel gelijkenissen met de geur van Pilsener.

Smaak:

De smaak bevat veel zoete moutaroma's. Tweede kenmerk is de redelijke bitterheid, die ook in de nasmaak blijft hangen. Een goede Dortmunder Export is evenwichtig en verfrissend.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 5,5-6,0%
Kleur: 7-22 EBC
Bitterheid: 23-30 EBU
Gisting: Ondergistend, meestal gefilterd Glas: Lagerglas Serveertemperatuur: 6-8 graden Celsius Bier-spijs combinaties: Kip, gebakken vis, jonge, romige kaassoorten Voorbeelden: DAB/Dortmunder Kronen, Paulaner Original Münchner Urtyp

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Dortmunder Export

Vet & Lazy financiert binnen twee weken succesvol 200.000

De Rotterdamse bierbrouwerij Vet & Lazy is via CrowdAboutNow een crowdfunding gestart om hun eigen bar aan de Maas te openen.

Verder lezen

Verfrissende bieren voor een sprankelend voorjaar

Ontdek de beste voorjaarsbieren via Bierista. Proef de lente op zijn best met Bax Bier Rokkenjager, St. Bernardus Wit en vandeStreek Zonnesteek.

Verder lezen

VandeStreek viert 10-jarig jubileum

Lees alles over hoe VandeStreek bier het 10-jarig jubileum viert met een feestweek en ontdek de nieuwe Celebration DIPA "Cheers to the next 10 years".

Verder lezen

Bier draait om kennis en beleving

Bier heeft een ziel en verdient het om met respect behandeld te worden. Kennis en beleving zijn daarbij onmisbaar.

Verder lezen