Stibon Bieropleiding belicht

De weg richting biersommelier

Stibon staat voor Stichting Bier Opleidingen Nederland. Het is een stichting die bieropleidingen op locatie verzorgt. Stibon verzorgt drie verschillende biertrainingen. Als je alle drie de biercursussen met succes hebt afgerond mag je jezelf biersommelier noemen.

De Stichting Bieropleidingen Nederland verzorgt onafhankelijke bieropleidingen. Deze cursussen zijn vooral gericht op mensen die werkzaam zijn in de bierbranche, in de horeca, retail of bierbrouwerij.

Stibon 1

De eerste biertraining is Stibon 1. In deze bierstudie doe je veel bierkennis op, die je wordt bijgebracht door oud-Stibon-leerlingen en mensen uit de praktijk. Deze bieropleiding bestaat uit zes verschillende avonden. Je moet dus zes avonden op locatie aanwezig zijn om de biercursus te volgen.

Na afloop van deze bieropleiding kun je:

 • Zes verschillende biertypen benoemen
 • Vier belangrijke factoren noemen die van invloed zijn op een biertype
 • De vier grondstoffen van bier en hun uiteindelijke effect op het bier benoemen
 • De termen op het etiket interpreteren
 • De belangrijkste procedures uitvoeren voor de ontvangst, opslag, verkoop en het serveren van bier
 • Bieren beoordelen op kwaliteit en voorzien van een proefnotitie, waarin uiterlijk, geur, smaak en afdronken worden beschreven
 • Uiteenlopende combinaties van bier en food benoemen en beoordelen
 • Basale informatie geven over bier en gezondheid en verantwoorde alcoholconsumptie
 • De belangrijkste zaken benoemen rond de basiswetgeving rond bier.

Om te kunnen slagen voor Stibon 1 moet je tenminste vijf van zes avonden aanwezig zijn. Ook moet je het examen met goed gevolg afleggen. Om door te kunnen stromen naar Stibon 2 moet je een minimaal aantal punten behalen. De kosten van deze bieropleiding bedragen € 598,95. Slaag je niet in één keer voor je examen, dan kun je een her doen. Dat kost 60,50.

Denk je over voldoende bierkennis te beschikken, dan kun je ook direct voor het examen gaan. Daarmee kun je de kosten drukken tot € 211,75. Stibon raadt aan de biercursus in zijn geheel te volgen, omdat het examen best pittig is.

Bierambassadeur

Heb je minimaal vijf lessen gevolgd en je bier-examen gehaald? Gefeliciteerd, dan mag je je volgens Stibon officieel bierambassadeur noemen. Deze titel is een mooie aanmoediging om verder te gaan studeren. Slechts een deel van geslaagden van Stibon 1 hebben voldoende punten om aan de tweede deel van de bieropleiding te mogen beginnen. Zij die wel voldoende punten hebben, doen lang niet altijd een vervolgstudie, omdat het niveau van Stibon 2 beduidend lastiger is en ook de kosten spelen een rol.

Stibon 2

Heb je de biercursus Stibon 1 met voldoende resultaat behaald? Dan kun je door voor de meest pittige bieropleiding van de Stichting Bieropleidingen Nederland. Dat is zonder twijfel Stibon 2. Ben je klaar om nog eens twaalf avonden af te reizen naar locatie om je bierkennis te vergroten? Dan is deze volgende stap op weg naar het bierdiploma van biersommelier misschien wel iets voor jou.

In twaalf bijeenkomsten van vier uur krijg je bierles en leer je:

 • Om twintig biertypen te beschrijven. Je moet ook twee voorbeelden van elk biertype kunnen noemen
 • Zes biertypen blind te onderscheiden uit een lijst van tien mogelijkheden
 • Een goede bierkaart te ontwikkelen
 • Een professionele bierproeverij organiseren en leiden
 • Factoren te benoemen die van invloed zijn op een biertype
 • Vier graansoorten benoemen voor de bierproductie en wat hun effect is op het uiteindelijke bier
 • Vijf belangrijke hopsoorten benoemen en wat de invloed is op de geur en smaal van het uiteindelijke bier
 • Vijf belangrijke moutsoorten benoemen en wat de invloed is op de kleur en smaak van het uiteindelijke bier
 • De belangrijkste bierlanden te benoemen. Bovendien kun je de eigenschappen van de biertypen van dit land benoemen
 • Alle stappen te beschrijven van het moutproces en het brouwproces
 • De informatie op het bieretiket uitleggen en interpreteren
 • De procedures op de juiste manier uitvoeren waar het gaat om de ontvangst, de opslag, de verkoop en het serveren van bier
 • Hoe je een bier kunt beoordelen op kwaliteit en kunt voorzien van een uitgebreide proefnotitie, waarin het uiterlijk, de kleur, geur, smaak en afdronk worden beschreven
 • Smaakafwijkingen herkennen en herleiden
 • Advies te geven over combinaties van bier & food. Je kunt advies geven over zowel complementerende als contrasterende bier-spijs combinaties.
 • De historische en sociale context van bier te beschrijven
 • Uitgebreid voorlichting te geven over bier, gezondheid, voedingswaarde en verantwoorde alcoholconsumptie.

De kosten voor Stibon 2 bedragen 1203,95. Ook deze bierstudie Toegepaste Bierkennis wordt afgesloten met een examen. Het behalen van het examen levert geen extra titel op. Met het bierdiploma van Stibon 2 op zak, kun je door naar de laatste stap op weg naar de titel Diplom Biersommelier.

Biersommelier

Heb je nog niet genoeg bierkennis, bierfeiten en krijg je maar geen genoeg van bierstudies? Geef je dan over aan Stibon 3. Stichting Bier Opleidingen werkt hier samen met de Doemens Bier Akademie in Gräfelfing. Er wordt dan bierles gegeven in het Bier Kultur Haus van Axel Kiesbye in Obertrüm. Twee dagen lang wordt jouw bierkennis bijgespijkerd tot het hoogste specialistische niveau.

Dit laatste deel van de bierstudie richting de titel Biersommelier is meer een bierreis dan een bierstudie. Hoewel ook deze biercursus wordt afgesloten met een examen is dit meer een formaliteit. Twee dagen lang wordt op hoog niveau over bier gesproken, geroken, gekeken en geproefd. Zeer leerzaam en een mooie ervaring, maar de echte bierkennis is al vergaard tijdens de biertraining Stibon 2.

De kosten voor dit derde deel zijn best pittig. Er moet wel worden bijgezegd dat veel zaken zijn inbegrepen, zoals eten, drinken en hotel. Twee dagen Oostenrijk is voor veel biersommeliers in spe wat kort. Velen knopen daar wat extra dagen aan vast om meer biercultuur op te snuiven. Je zit immers in de regio van Beieren en Salzburg, daar waar bier werkelijk overal is.

Brouwersopleiding

Stibon is in 2017 ook begonnen met een speciale opleiding voor bierbrouwers. Door de bierrevolutie die volop gaande is, komen er steeds meer bierbrouwerijen bij. Veel brouwers hebben geen bieropleiding of brouwerstraining gedaan. Vaak zijn ze autodidact. Er bleek veel behoefte te zijn aan de brouwersopleiding. Vandaar dat Stibon behalve de bieropleidingen Stibon 1, Stibon 2 en Stibon 3 een brouwersopleiding is gestart.


Bierista Bieropleiding

Een bieropleiding volgen is hartstikke leuk. Je steekt er veel van op en met deze kennis leer je van alles over de meest gedronken alcoholische drank ter wereld. Ook het contact met mede-cursisten is waardevol. Twijfel je nog of een Stibon-opleiding iets voor jou is? Meld je dan eerst eens aan voor de Bierista Bieropleiding. Deze biertraining is online, kost € 149,00 en is laagdrempelig. Je doet er basiskennis over bier op. Heb je na het behalen van je Bierista Bierdiploma honger naar meer? Dan kun je doorstromen naar de Stibon 1 opleiding. Met de kennis van de Bierista Bieropleiding heb je dan al een flinke voorsprong op je mede-cursisten.