7,2

Sori Brewing Celtus

Sori Brewing Estonia (7)

Sori Brewing Celtus is een Rye Wine, een bier gebrouwen in samenwerking met Seven Island Brewery. Een Rye Wine is vergelijkbaar met een Barley Wine, de eerste is gebrouwenn met meest rogge, de andere met gerst.

Details

Bierstijl
Alcohol
8.7%
Categorie
Donker en Rijk
Spijzen
Vette vis, Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.
9 °C
Volume
33 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Bij het eten
Gisting
Bovengistend
7,2

Het oordeel van de Bierista's

Sori Brewing Celtus is beoordeeld met een gemiddelde van 7,2 door onze Bierista's

7,2

Smaak

8,1

Zicht

7,1

Neus

Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
7,5

"geen onaardig bier, wel erg zoet maar dit wordt goed gecompenseerd door een stevige bitter."

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,5 Zicht helder roodbruin met romig off-white schuim.

7,5 Neus zwaar zoetmoutig aroma met veel caramel en een beetje fruit

7,5 Smaak zoetmoutig met veel caramel, een beetje fruit en wat hop. het pittig kruidige van de rogge is duidelijk waarneembaar. het mondgevoel is vol en warmend en gaat over in een bitterzoete nasmaak.

6,8

"Een bier dat je vaker zou moeten uitproberen om het goed te kunnen gaan positioneren. Celtus, naamgever aan het geheel, was een Griekse mythische figuur en het bier is dan ook gebrouwen in samenwerking met de Griekse Seven Island Brewery. Het heeft (kennelijk zwaar) op eiken vaten mogen rijpen. De mout is onder meer van Finse Rogge, waarmee ze een Rye Wine hebben gemaakt. Nergens lijkt overigens hout van het vat als zodanig te herkennen."

Ton van der Koppel

18.015

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

6,7 Zicht Mooie diep donker rode kleur, vrij helder en vol koolzuur. Redelijk, beige en grof schuim, dat geleidelijk inzakt.

6,6 Neus Niet zo rijke, wat moutige geur. Ook iets (donker)rood fruit.

6,8 Smaak Apart en op zich aantrekkelijk smaakpalet, dat zich niet zomaar laat omschrijven. Eerst is er scherpte, overgaand in zachte wat zoetige (rood) fruitigheid, gelijk in combinatie met heftig bitter. Complex en geraffineerde zwartgallige (bittere) smaak. Niet door iedereen evenzeer prettig te verdragen en/of waarderen. Zwaar gebrande mout lijkt ten grondslag te liggen in combinatie met hop en gist. In de nasmaak minder dramatisch, maar wel sterk bitter.

Spijssuggestie Een lastige: donker gebraden rood vlees kan wel. Wellicht een biercocktail waarin je een krachtig bitter nodig hebt (denk aan Angostura Bitter).

Geen '0.0 limonade' in nieuw proeflokaal Alfa Bier

Alfa Bier bestaat 150 jaar. Door corona ziet het jubileumjaar er wat anders uit dan gepland. Met een bescheiden feestje werd de opening van het nieuwe proeflokaal gevierd.

Verder lezen

De Leckere NEIPA is tijdelijk terug

De Leckere NEIPA was vorig jaar een geweldig succes. Nu is er opnieuw een brouwsel gemaakt. De Leckere NEIPA 2020 is een limited edition.

Verder lezen

Veel variatie in de Bierista BBQ Top 10

Het hele weekend is het lekker BBQ-weer. In de Bierista BBQ Top 10 vind je heel veel variatie aan bieren, dus voor ieder wat wils.

Verder lezen

Van trend naar blijvertje: bier op tafel

Combineer als een heuse chef of biersommelier, dankzij Lowlanders bier & foodpairing platform. Of schuif aan bij een van de speciale diners.

Verder lezen