7,2

Sori Brewing Celtus

Sori Brewing Estonia (12)

Sori Brewing Celtus is een Rye Wine, een bier gebrouwen in samenwerking met Seven Island Brewery. Een Rye Wine is vergelijkbaar met een Barley Wine, de eerste is gebrouwenn met meest rogge, de andere met gerst.

Details

Bierstijl
Alcohol
8.7%
Categorie
Donker en Rijk
Spijzen
Vette vis, Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.
9 °C
Volume
33 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Bij het eten
Gisting
Bovengistend
7,2

Het oordeel van de Bierista's

Sori Brewing Celtus is beoordeeld met een gemiddelde van 7,2 door onze Bierista's

7,2

Smaak

8,1

Zicht

7,1

Neus

Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
7,5

"geen onaardig bier, wel erg zoet maar dit wordt goed gecompenseerd door een stevige bitter."

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,5 Zicht helder roodbruin met romig off-white schuim.

7,5 Neus zwaar zoetmoutig aroma met veel caramel en een beetje fruit

7,5 Smaak zoetmoutig met veel caramel, een beetje fruit en wat hop. het pittig kruidige van de rogge is duidelijk waarneembaar. het mondgevoel is vol en warmend en gaat over in een bitterzoete nasmaak.

6,8

"Een bier dat je vaker zou moeten uitproberen om het goed te kunnen gaan positioneren. Celtus, naamgever aan het geheel, was een Griekse mythische figuur en het bier is dan ook gebrouwen in samenwerking met de Griekse Seven Island Brewery. Het heeft (kennelijk zwaar) op eiken vaten mogen rijpen. De mout is onder meer van Finse Rogge, waarmee ze een Rye Wine hebben gemaakt. Nergens lijkt overigens hout van het vat als zodanig te herkennen."

Ton van der Koppel

19.960

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

6,7 Zicht Mooie diep donker rode kleur, vrij helder en vol koolzuur. Redelijk, beige en grof schuim, dat geleidelijk inzakt.

6,6 Neus Niet zo rijke, wat moutige geur. Ook iets (donker)rood fruit.

6,8 Smaak Apart en op zich aantrekkelijk smaakpalet, dat zich niet zomaar laat omschrijven. Eerst is er scherpte, overgaand in zachte wat zoetige (rood) fruitigheid, gelijk in combinatie met heftig bitter. Complex en geraffineerde zwartgallige (bittere) smaak. Niet door iedereen evenzeer prettig te verdragen en/of waarderen. Zwaar gebrande mout lijkt ten grondslag te liggen in combinatie met hop en gist. In de nasmaak minder dramatisch, maar wel sterk bitter.

Spijssuggestie Een lastige: donker gebraden rood vlees kan wel. Wellicht een biercocktail waarin je een krachtig bitter nodig hebt (denk aan Angostura Bitter).

La Trappe Puur frisse dorstlesser

La Trappe Puur is niet zo bekend als de grote broers La Trappe Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel. Toch is dit biologische bier meer dan de moeite waard.

Verder lezen

Drie bieren om van te genieten

Bierista heeft weer drie bieren op een rijtje gezet, die je zeker eens gedronken wilt hebben. Warm aanbevolen deze IPA, Strong Ale en kruidge Tripel.

Verder lezen

BierButler Vrijdag: Roerei met cheddar en Tripel Karmeliet

Heb jij zin in een lekker weekend! Dat gaat op deze BierButler Vrijdag wel lukken met een roerei vergezeld door een Tripel Karmeliet.

Verder lezen

Bierverkoop gecrasht

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de bierverkoop in ons land ongekend is gedaald. Het aantal bierbrouwerijen is ondanks alles gestegen!

Verder lezen