Alcoholvrij bier - Meest gestelde vragen over 0.0%

Alles wat je wilt weten over alcoholvrij bier vind je hier. De 0.0's zijn niet meer weg te denken uit het bierlandschap. Maar weet jij hoe alcoholvrije bieren worden gemaakt, welke bieren er zijn en hoe weinig calorieën een glas 0.0 bevat? Wat zetten alle informatie overzichtelijk op een rijtje. Mocht je desondanks een vraag missen, laat het Bierista weten. Wij zoeken het voor je uit!

Alcoholvrij bier is bezig aan een stevige opmars. Uit onderzoek van de Nederlandse Brouwers blijkt dat er 32,4% meer alcoholvrij bier is gedronken dan een jaar eerder. Die opmars lijkt vooralsnog niet te stuiten. Wij willen graag genieten van een goed glas bier, maar zijn ook steeds bewuster bezig met onze gezondheid.

Zo’n 5,2% van al het bier dat we in ons land drinken is alcoholvrij. Pils is nog veruit het meest gedronken bier, dik 81%. Speciaalbieren als IPA’s, Tripels, Bockbieren en Witbieren vormen ruim 10,5% van de bierconsumptie. Het overige deel zijn de biermixen.

Wat verstaan we onder alcoholvrij bier?

Wat is alcoholvrij bier? Die vraag is lastiger te beantwoorden dan het in eerste instantie lijkt. Volgens de Nederlandse wet mag een bier dat in Nederland is gebrouwen alleen alcoholvrij heten als het maximaal 0,1% alcohol bevat. Helder!
<br>
In ons omringende landen mag een bier met maximaal 0,5% 'alcoholvrij' op het etiket zetten. Aangezien we in ons land ook veel buitenlandse bieren op de kaart hebben staan, kan er verwarring ontstaan. De Drank- en Horecawet ziet alle bieren tot 0,5% als alcoholvrij, alleen mogen Nederlandse brouwers dat niet op het etiket zetten als er meer dan 0,1% alcohol in hun bier zit. We zijn in Nederland dus strenger.

Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

Er zijn verschillende manieren om bier te brouwen zonder alcohol. Samenvattend kun je zeggen dat er eigenlijk twee manieren zijn. De eerste manier is dat je bier brouwt zonder dat je alcohol laat ontstaan. De andere manier is door bier met alcohol te brouwen en vervolgens de alcohol te verwijderen.
Is dit antwoord onvoldoende en wil je graag meer weten? Lees dan hier verder.

Waarom is alcoholvrij bier zo in opmars?

* De geweldige groei is te verklaren door een aantal oorzaken. In onze samenleving is er steeds meer aandacht voor gezondheid. Een glas bier op zijn tijd is niet ongezond. We kiezen wel steeds bewuster ons moment. Kwaliteit gaat steeds meer voor kwantiteit, of zoals je steeds vaker hoort ‘gieten is uit, genieten is in’.

* Een tweede belangrijke oorzaak is dat de smaak van alcoholvrij bier sterk verbeterd is. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw was er nog wel wat aan te merken op de smaak. De alcoholvrije bieren van nu zijn zo smaakvol, dat ze moeilijk te onderscheiden van bier met alcohol.

* De derde reden voor het succes is de marketing. De bierbrouwers van Nederland hebben een preventie-akkoord gesloten. Daarmee nemen ze verantwoordelijkheid en besteden ze meer en meer reclamegelden aan de promotie van 0.0% bieren.

* De vierde reden is dat een glas alcoholvrij bier minder calorieën bevat dan bijvoorbeeld frisdrank, wijn of een alcoholhoudend bier. Een glas (250 ml) alcoholvrij bevat 65 kilocalorieën tegen 112,5 voor eenzelfde hoeveelheid Pils met 5% alcohol. Een glas rode wijn van 100 ml bevat 80 kcal.
Een vijfde reden is de variatie. Behalve alcoholvrije Pils zijn er steeds meer soorten 0.0% verkrijgbaar, denk bijvoorbeeld aan Witbier, Weizen en IPA’s. Ook zijn er alcoholvrije donkere bieren verkrijgbaar, zoals Bockbier, Porters en Stouts.

Welke soorten zijn er verkrijgbaar?

Omdat de alcoholvrije bieren zo sterk in de lift zitten, zie je steeds meer bierbrouwers inhaken op deze trend. Daarmee breidt ook het aantal verschillende soorten uit. De Pilseners zonder alcohol zijn het populairst, gevolgd door Weizen, Witbier en diverse Radler-variaties, waarvan Radler Citroen met afstand het meest verkocht is.

De aandacht voor speciaalbieren heeft er ook voor gezorgd dat er meer alcoholvrije bieren op de markt zijn, die je misschien wat minder snel zou verwachten. Denk aan alcoholvrije Porters, Stouts en Bockbieren.


Waar is 0.0% verkrijgbaar?

De verkrijgbaarheid van alcoholvrije bieren is uitstekend. Supermarkten en slijterijen hebben een uitgebreid assortiment alcoholvrij. Ook in de horeca hebben de alcoholvrije bieren inmiddels een vaste plek in het assortiment.

Ook verkrijgbaar op tap?

Je ziet alcoholvrije bieren veel in fles en in blik. Op tap is alcoholvrij bier nog niet gemeengoed. Heineken 0.0% is breed verkrijgbaar op tap. Andere merken blijven wat achter. Dat heeft alles te maken met de restsuikers die in sommige alcoholvrije bieren zitten. Deze suikers blijven achter in de tapleidingen en kunnen daar voor verontreiniging zorgen. Heineken heeft een voorsprong opgebouwd omdat zij dit probleem hebben getackled. Jupiler 0.0% is ook op steeds meer plekken van tap verkrijgbaar.

Een eenvoudige manier op alcoholvrij bier te kunnen tappen is door eenmalige bierleiding te gebruiken. Het fust staat het liefst zo dicht mogelijk bij de tapkraan. Het fust wordt met een nieuwe bierleiding aan de tap gekoppeld. Deze leiding wordt met het fust vervangen. Belangrijk is dat de omloopsnelheid hoog is, zodat bacteriën geen kans krijgen.

Kun je alcoholvrij bier ook combineren met eten?

Jazeker. Alcoholvrij bier en eten gaan uitstekend samen. Alcohol geeft body aan een bier en zorgt voor een zoete smaak. Bij het pairen van alcoholvrije bieren moet je rekening houden dat er geen alcohol aanwezig is. Dat levert verder geen enkele belemmering op.

Mag je alcoholvrij bier schenken aan jongeren onder de 18 jaar?

Ja dat mag volgens de ~Drank- en Horecawet, mits het alcoholvrije bier niet meer bevat dan 0,5% alcohol.

Met hoeveel glazen 0.0 mag je nog achter het stuur?

Laten we hier beginnen te zeggen dat wij bij Bierista vinden dat je nooit achter het stuur moet gaan zitten als je ook maar iets alcohol hebt gedronken.
Als je alcoholvrij bier drinkt, is de kans uitgesloten dat je de wettelijke limiet overschrijdt. Die wettelijke grens is 0,5 promille voor 'gewone' bestuurders en 0,2 promille voor beginnende bestuurders. Met twee glaasjes pils zit een gemiddeld persoon aan de tax van 0,5 promille. Een pilsje zou theoretisch voor een beginnend bestuurder nog kunnen, maar afhankelijk van lichaamsbouw en lichamelijke gesteldheid kun je ook met een glas bier al over de grens gaan. Zeker voor beginnende bestuurders vinden wij bij Bierista geen alcohol een must als je gaat rijden.