Bierhistorie Delft (6)
Heb je je weleens afgevraagd waarom Belgisch bierschuim stabieler is dan schuim van andere bieren? Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich ook. En ze hebben het antwoord gevonden.
Verder lezen'4 oktober, da's toch Dierendag?' horen we je denken. Het antwoord is ja, maar Hellobier doopt het om tot Bierendag. Een dag waarop er bij 6 locaties op de Noordkade in Veghel, 6 (inter)nationale bokbieren worden geproefd, desgewenst met bijpassende hapjes.
Verder lezenVoor het derde jaar op rij is een Nederlandse brouwerij uitgeroepen tot de duurzaamste brouwerij te wereld. Dat betekent dat ze ook het komende jaar de titel 'Sustainable Brewery of the Year' mogen dragen.
Verder lezenWil je jouw kennis en enthousiasme over speciaal bier graag delen en tegelijkertijd wat bijverdienen? Lees dan gauw verder. Rabauw is namelijk op zoek naar een Bierista die in haar Brewpub in Eindhoven proeverijen en rondleidingen wil verzorgen.
Verder lezen
"Af en toe duikt er tegenwoordig weer bier op, waarin het historisch kruid gagel verwerkt is. Maar je moet dat weten, want het is niet zomaar te proeven. Gagel in een bier herkennen is echt iets voor de gagel kenner of vereist in ieder geval zeer gespecialiseerde kruiden kennis. Bier dat je vanwege die gagel dus toch eens moet proberen. Gagel geeft een zeer eigen insteek aan bier, zoals in dit Delfts Duyvelsgat van Bierhistorie Delft. Zwaar blond bier noemen ze het zelf en is alleen verkrijgbaar in Delft en omgeving (ook bij een super in een helaas in het oude centrum volstrekt ten nadele van de historie nieuw opgetrokken "modern en eigentijds" winkelcentrum). Voor nadere info: www.bierhistoriedelft.nl. Zowel blaadjes, bloesems en vruchtjes/katjes spelen een rol als het om gagel gaat. En vooral de vrouwelijke kant van deze (veelal tweehuizige) stuik, net als bij hop. Gagel kent aromatische harsklieren en lijkt in de geur wat op laurierblaadjes. In de middeleeuwen het belangrijkste bier kruid van Noordwest Europa en was hoofdbestanddeel van gruit, een kruidenmengsel goed voor smaak zowel als bewaring (zoals later hop) van het bier. Over de samenstelling van gruit/gruut doen allerlei uiteenzettingen de ronde en dat kan ook streekgebonden zijn."
Ton van der Koppel