Bierhistorie Delft (6)
De Amsterdamse brouwerij Two Chefs Brewing heeft drie ton aan crowdfunding afgelost. Dat geeft weer ruimte voor nieuwe plannen.
Verder lezenWat zijn ze fier bij Rodenbach en Palm. En dat mag ook. Er zijn heel veel medailles veroverd tijdens de World Beer Awards in Londen.
Verder lezenTweach Tripel met kumasi is om meerdere redenen een bijzonder bier. Nu heeft het zilver gewonnen tijdens de World Beer Awards.
Verder lezenHeinekicks laat je over bier lopen. Samen met de bekende schoenontwerper Dominic Ciambrone brengt Heineken deze sneaker op de markt.
Verder lezen
"Af en toe duikt er tegenwoordig weer bier op, waarin het historisch kruid gagel verwerkt is. Maar je moet dat weten, want het is niet zomaar te proeven. Gagel in een bier herkennen is echt iets voor de gagel kenner of vereist in ieder geval zeer gespecialiseerde kruiden kennis. Bier dat je vanwege die gagel dus toch eens moet proberen. Gagel geeft een zeer eigen insteek aan bier, zoals in dit Delfts Duyvelsgat van Bierhistorie Delft. Zwaar blond bier noemen ze het zelf en is alleen verkrijgbaar in Delft en omgeving (ook bij een super in een helaas in het oude centrum volstrekt ten nadele van de historie nieuw opgetrokken "modern en eigentijds" winkelcentrum). Voor nadere info: www.bierhistoriedelft.nl. Zowel blaadjes, bloesems en vruchtjes/katjes spelen een rol als het om gagel gaat. En vooral de vrouwelijke kant van deze (veelal tweehuizige) stuik, net als bij hop. Gagel kent aromatische harsklieren en lijkt in de geur wat op laurierblaadjes. In de middeleeuwen het belangrijkste bier kruid van Noordwest Europa en was hoofdbestanddeel van gruit, een kruidenmengsel goed voor smaak zowel als bewaring (zoals later hop) van het bier. Over de samenstelling van gruit/gruut doen allerlei uiteenzettingen de ronde en dat kan ook streekgebonden zijn."
Ton van der Koppel