Bierhistorie Delft (6)
In de schappen van de supermarkt ben je ze vast alweer tegengekomen: pepernoten. Soms vragen we ons weleens af of er überhaupt een periode is dat ze er niet meer liggen, maar dat terzijde. Wat je vanaf nu ook in de schappen van o.a. Albert Heijn, Spar en Jumbo kunt terugvinden is...
Verder lezenGevoelsmatig hebben we het witbier-seizoen pas net achter de rug, maar toch staan de seizoenen waarin donkere bieren centraal staan voor de deur. Sterker nog: het bokbier-seizoen is al begonnen. En dit weekend - en de hele maand oktober - zie je dat terug door heel Nederland, waar verschillende bokbierevenementen worden gehouden. We zetten er 8 (chronologisch) op een rijtje.
Verder lezenOnlangs werd op het Proost Festival in Hilvarenbeek voor de 11e keer het lekkerste bier van Brabant verkozen. Uit in totaal 45 ingezonden bieren koos de jury Nondeju Gran Cru van de Osse Muifelbrouwerij als de winnaar, die het komende jaar die prachtige titel Brabants Lekkerste Bier 2025 mag dragen.
Verder lezenAfgelopen weekend werden in München de 8e Biersommelier Wereldkampioenschappen gehouden. Voor het eerst ging er een Nederlander met het goud naar huis en ging ook het zilver mee terug naar de Lage Landen.
Verder lezen
"Af en toe duikt er tegenwoordig weer bier op, waarin het historisch kruid gagel verwerkt is. Maar je moet dat weten, want het is niet zomaar te proeven. Gagel in een bier herkennen is echt iets voor de gagel kenner of vereist in ieder geval zeer gespecialiseerde kruiden kennis. Bier dat je vanwege die gagel dus toch eens moet proberen. Gagel geeft een zeer eigen insteek aan bier, zoals in dit Delfts Duyvelsgat van Bierhistorie Delft. Zwaar blond bier noemen ze het zelf en is alleen verkrijgbaar in Delft en omgeving (ook bij een super in een helaas in het oude centrum volstrekt ten nadele van de historie nieuw opgetrokken "modern en eigentijds" winkelcentrum). Voor nadere info: www.bierhistoriedelft.nl. Zowel blaadjes, bloesems en vruchtjes/katjes spelen een rol als het om gagel gaat. En vooral de vrouwelijke kant van deze (veelal tweehuizige) stuik, net als bij hop. Gagel kent aromatische harsklieren en lijkt in de geur wat op laurierblaadjes. In de middeleeuwen het belangrijkste bier kruid van Noordwest Europa en was hoofdbestanddeel van gruit, een kruidenmengsel goed voor smaak zowel als bewaring (zoals later hop) van het bier. Over de samenstelling van gruit/gruut doen allerlei uiteenzettingen de ronde en dat kan ook streekgebonden zijn."
Ton van der Koppel