Bierhistorie Delft (6)
Wat is het beste bier van 2024? Je kunt nu stemmen tot 17 april. Op Goede Vrijdag, 18 april, maken we de lijst bekend.
Verder lezenDe brouwmeesters van Cornet hebben opnieuw iets bijzonders gecreëerd: Cornet Gold Blond, een verfijnd blond bier met een vol karakter en een aangenaam alcoholpercentage van 5,8%. Met deze toevoeging biedt Cornet een smaakvolle optie voor bierliefhebbers die op zoek zijn naar een toegankelijker speciaalbier, zonder concessies te doen aan de kenmerkende rijke en houtgelagerde smaak.
Verder lezenHeb je ooit gewenst dat je van een verfrissend biertje kon genieten zonder je schuldig te voelen over je fitnessdoelen? Maak kennis met Beer With Benefits van XXL Nutrition, een innovatief alcoholarm IPA-biertje dat niet alleen je smaakpapillen verwent, maar ook je gezondheid ondersteunt.
Verder lezenDe bierstijl IPA was het onderwerp van gesprek bij een uitzending van Keuringsdienst van Waarde. Heb jij het ook gezien?
Verder lezen
"Af en toe duikt er tegenwoordig weer bier op, waarin het historisch kruid gagel verwerkt is. Maar je moet dat weten, want het is niet zomaar te proeven. Gagel in een bier herkennen is echt iets voor de gagel kenner of vereist in ieder geval zeer gespecialiseerde kruiden kennis. Bier dat je vanwege die gagel dus toch eens moet proberen. Gagel geeft een zeer eigen insteek aan bier, zoals in dit Delfts Duyvelsgat van Bierhistorie Delft. Zwaar blond bier noemen ze het zelf en is alleen verkrijgbaar in Delft en omgeving (ook bij een super in een helaas in het oude centrum volstrekt ten nadele van de historie nieuw opgetrokken "modern en eigentijds" winkelcentrum). Voor nadere info: www.bierhistoriedelft.nl. Zowel blaadjes, bloesems en vruchtjes/katjes spelen een rol als het om gagel gaat. En vooral de vrouwelijke kant van deze (veelal tweehuizige) stuik, net als bij hop. Gagel kent aromatische harsklieren en lijkt in de geur wat op laurierblaadjes. In de middeleeuwen het belangrijkste bier kruid van Noordwest Europa en was hoofdbestanddeel van gruit, een kruidenmengsel goed voor smaak zowel als bewaring (zoals later hop) van het bier. Over de samenstelling van gruit/gruut doen allerlei uiteenzettingen de ronde en dat kan ook streekgebonden zijn."
Ton van der Koppel