Bierista test pilseners van de Lidl

11 november 2018 om 15:23

We leven in interessante tijden voor bierliefhebbers. De keuze is reuze, maar hoe is het gesteld met de smaak. Dat vroegen we ons af toen we bij de Lidl voor het bierschap stonden. We kwamen naar buiten met zes verschillende merken Lidl pils. Hoe komen deze verschillende bieren uit de Lidl pilstest?

De bierschappen van de Lidl bieden behoorlijk wat keus, al is die keus redelijk eenzijdig: verschillende soorten pilseners, weizenbieren, radlers en mix-bieren. Weinig bekende namen en weinig keus in bierstijlen. De ervaren bierdrinker heeft bij de Lidl weinig te zoeken. Met het witbier, de blond, dubbel en tripel van Gerardus (Gulpener) heb je het qua ‘speciaalbier’ eigenlijk wel gehad. Maar is het de moeite waard om pils bij de Lidl te kopen? Qua prijs (kratje voor € 6,49) misschien wel, maar hoe is de smaak?

Blind getest

Om de test zo objectief mogelijk te laten verlopen, hebben we blind getest. Alle pilsener werden geschonken in de Bierista-proefglazen op een temperatuur van 5 graden. Deze keer gingen we voor de pilseners. Welke stopten wij in ons mandje?

  • Veltins – blik 0,5 liter – € 1,30 per liter
  • Oettinger – fles 0,33 liter – € 1,05 per liter
  • Perlenbacher – blik 0,5 liter – € 1,18 per liter
  • Kordaat – flesje 0,33 liter – € 0,87 per liter
  • Argus – blik 0,5 liter – € 0,98 per liter
  • Finkbräu – blik 0,33 liter – € 1,25 per liter
Lidl pils

Lidl pils

Het Lidl pils dat als minste uit de bus komt is de Perlenbacher. Dit bier is niet lekker. Dit kun je niet voor je plezier drinken. De Finkbräu is al niet veel beter. Het is slappe hap, zoetig en eerder muf dan verfrissend. Zeker ook geen aanrader dit.
Bij dit bier staat op de ingrediëntenlijst ‘kleurstof: ammoniakkaramel’. Daar krijgen we geen dorst van… Op de vierde plek in dit overzicht staat Kordaat. Dit is het pils dat met veel bombarie en slimme marketing recent in de markt is gezet. Het moet het ook van de marketing en de prijs hebben; de smaak is geen verkoopargument. Het bier is vlak en zoet en mist frisheid. Wel het goedkoopste in deze test, maar qua smaak geen aanrader.

Oettinger

Dan komen we terecht in het linkerrijtje. Daar vinden we op de derde plek Argus. Dit begint enigszins op pils te lijken. Een zoete moutgeur en iets van hopbitterheid in de nasmaak. Oettinger – op de tweede plek – is best ok. Je proeft de mout, het heeft een hopbitterheid, maar het had iets frisser gemogen. Desondanks zeker niet slecht. Beste uit het rijtje van de Lidl is Veltins. Het is met 1,30 per liter gelijk ook het duurste bier in dit rijtje, maar dan heb je ook wat. Een fris bier met duidelijke moutsmaken en een hopbittere finish.

Uitslag test Lidl Pils

Conclusie

De prijs van sommige merken Lidl pils zou je in de verleiding kunnen brengen. Wil je een lekker pils drinken zoek het dan sowieso bij Lidl niet aan de onderkant van de markt. Daar vind je het echt niet. Besteed liever iets meer en koop een goed bier. Een hogere prijs is ook niet altijd een garantie voor goed bier, dat hebben we in deze test gezien met de Finkbräu.

Geheel buiten mededinging lieten we ook een Bitburger Premium Pils tussen de proefglazen zetten. Puur om te bekijken hoe dit bier – dat regelmatig te vinden is in de koeling op de redactie van Bierista – zich tot de Lidl pils verhoudt. De Bitburger werd direct herkend op basis van zijn frisheid, kruidigheid en frisse bitterheid. Met een prijs van precies € 1 per liter zou dit bier met afstand bovenstaande ranglijst hebben aangevoerd.