Zin en onzin over bier in blik

22 juni 2019

Is bier in blik beter dan bier in een fles? Wat is daar al veel over gezegd en geschreven. Wat zijn de voor- en de nadelen. Bierista zet wat zaken op een rijtje.

door Alain Schepers

Iedereen weet dat licht en lucht vijanden zijn van bier. Blik laat geen licht door. Hier pakt blik dus een voorsprong. Lucht, zuurstof, zorgt voor oxidatie van het bier en dat komt de smaak niet ten goede. Een goede blikafvuller zorgt dat er geen lucht meegaat in de verpakking. De goedkopere versies zijn niet zo geavanceerd. Bier in blik is dus geen garantie voor een betere kwaliteit. Hier eindigt de strijd tussen blik en glas in een gelijkspel. 

Naakte fles

Bier in blik koelt sneller dan in glas. Andersom warmt bier in blik ook sneller op. Lastig om hier een duidelijk verschil in te maken: gelijkspel. 

Marketingtechnisch zou blik meer mogelijkheden bieden. Daar ben ik het niet mee eens. Zeker, er zijn prachtige bierblikken in omloop. Blikken die een verhaal vertellen of waar je bij een eerste aanblik al dorst van krijgt. Maar wat te denken van flessen? Als het gaat om de ruimte om je verhaal te vertellen kun je ook met glas erg creatief zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de bieren van Brouwersnös, die gewikkeld zijn in papier, waarop een mooi verhaal verteld wordt. Maar meer is toch niet altijd beter. Een fles Orval met een bescheiden etiket vind ik best aantrekkelijk. En wat te denken van de naakte fles van Westvleteren? Wat mij betreft gaan blik en glas hier ook gelijk op. 

Duurzaamheid

Dan gaan we kijken naar het aspect duurzaamheid. Daar valt het nodige over te zeggen. Allereerst het gewicht. De blikjes zijn een stuk lichter en gaan bovendien minder snel stuk. Een fles is zwaarder, gaat sneller kapot en stapelt minder efficiënt, dus neemt meer ruimte in. Weer een punt voor blik. 

Het winnen van grondstoffen voor de productie van glas zorgt voor minder vervuiling dan de winning van erts en bauxiet voor blikjes. Hier scoort glas een punt. 

Om glas te produceren is veel energie nodig. Datzelfde geldt voor blikjes, zowel aluminium als stalen blikjes. Als er een specialist op dit gebied is, die hier een goed onderscheid in kan maken, dan kom ik daar graag mee in contact.

Recyclen

Dan het recyclen. Ook dit is weer een lastige. Statiegeldflessen worden ingenomen en hergebruikt. Een duurzaam systeem. Voor de flessen zonder statiegeld staan er overal glasbakken. Ook deze flessen worden hergebruikt, zij het in een wat minder duurzame vorm. 

Op blik zit (nog) geen statiegeld. In veel gemeenten wordt blik al wel apart ingezameld. Daarnaast kan blik ook relatief makkelijk uit de afvalberg worden gehaald. Toch scoort glas hier een punt. Het wachten is op het moment dat er statiegeld wordt geheven op blik. Dat scheelt waarschijnlijk een boel zwerfafval en is een stuk duurzamer.