Westmalle Tripel maakt status waar

17 september 2020
De bierkenners van Bierista zijn duidelijk. Westmalle Tripel is de beste in zijn soort. Een tijdje was deze stijlicoon van zijn troon gestoten, maar inmiddels is dit legendarische trappistenbier terug op de plek waar het hoort: de koppositie in de Tripel Top 10!

Eventjes was Sint Bernadus Tripel de lijstaanvoerder. Deze prachtige Belgische Tripel wordt door Bierista's gemiddeld beloond met een 8,0. Dat is net even iets minder dan Westmalle Tripel, die een 8,2 scoort.

Westmalle Tripel

Westmalle Tripel is de Moeder aller Tripels. Het bier zag het levenslicht in 1934. Het recept voor dit bier werd bedacht naar aanleiding van de oplevering van de nieuwe brouwzaal in het trappistenklooster in Westmalle. De naam Tripel verwijst naar de 'verdriedubbeling' van de hoeveelheid mout ten opzichte van het oorspronkelijke abdijbier van Westmalle. Het heeft dus niet te maken met een driedubbele vergisting, zoals nog al eens wordt gedacht.

Onveranderd

Westmalle Tripel was toentertijd een vernieuwend bier. Een blond bier met 9,5% alcohol, fruitige tonen en een lange droge afdronk met een karaktervolle bitterheid was een sensatie. Het duurde dan ook niet lang of andere brouwerijen gingen dit bier kopiëren. Vandaar dat de titel 'Moeder aller Tripels' gegrond is. Na de introductie in 1934 werd het recept in 1956 enigszins aangepast. Sindsdien is het bier niet meer veranderd. En dat dus al ruim 60 jaar lang!

Drie bieren

In de brouwerij binnen de muren van het klooster worden maar drie verschillende bieren gebrouwen. De lichtste is de Westmalle Extra. Dit bier is eigenlijk alleen te koop bij het klooster. Het is het oorspronkelijke bier dat de kloosterlingen dronken bij hun maaltijden. Het bier is nog altijd zeer geliefd en heeft slechts 4,8% alcohol. Bijna net zo iconisch als de Westmalle Tripel is de Westmalle Dubbel met 7%. Dit donkere en rijke bier wordt door Bierista's ook zeer hoog gewaardeerd.

Verkrijgbaarheid

Check Westmalle Tripel en de bijbehorende smaakomschrijvingen van de Bierista's. Je zult merken dat je er dorst van krijgt. Dat krijg je zeker als je de video bekijkt met de brouwmeester die alle ins en outs vertelt over zijn goudblonde 'kindje'. Het mooie van dit iconische bier is, dat het helemaal niet duur is en in vrijwel iedere bierwinkel en supermarkt in het schap staat. Voor rond de twee euro heb je een flesje in je bezit. Bij de Appie staat-ie zelfs voor slechts € 1,79 in het schap.

Tripel Top 10

Behalve de Westmalle Tripel biedt de Tripel Top 10 nog veel meer mooie suggesties als je van een stevig bier houdt. Belgische kanonnen als de Tripel Karmeliet en Straffe Hendrik Tripel had je wellicht verwacht. Maar ook Nederlandse brouwers spreken een hartig woordje mee in de lijst. Onder meer vandeStreek bier scoort hoog met de Turf 'n Surf en dat geldt ook voor de Tripel van Davo.