Wentersch Achterhoek IPA op de proeftafel

6 december 2022
Brouwerij Wentersch in Winterswijk brouwt al zo'n vijf jaar in eigen ketels. De brouwerij met proeflokaal trekt jaarlijks meer en meer belangstellenden. Niet alleen uit eigen land; ook Duitsers weten de weg naar de Achterhoekse brouwerij steeds makkelijker te vinden. Een van de meest opmerkelijke bieren is de Wentersch Achterhoek IPA. Die hebben we op de proeftafel gezet.

Wentersch Achterhoek IPA heeft een opvallend kleurrijk en fris etiket. Hierop valt te lezen dat een belangrijk deel van de ingrediënten afkomstig is uit de Achterhoek. De mout komt van de vloermouterij in de buurtschap Ratum. De hop is afkomstig van hopboerderij Hogenelst uit Zieuwent. De naam Achterhoek IPA is dus zeker van toepassing voor dit bier met 6% alcohol.

Amerikaanse hopsoorten

De kleur van het troebele bier is oker tot zandkleurig. Al bij het inschenken komen de frisse hoppige aroma's het glas uit. De witte schuimkraag is medium en zakt redelijk snel in. Hierdoor kun je de hoppige aroma's nog beter ruiken. De in Achterhoek gekweekte Amerikaanse hopsoorten Cascade en Centennial zorgen voor fruitige tonen met wat indrukken van honing. Wat citrusfruit, maar ook wat zoeter tropisch fruit dringt door tot diep in de neus.

De smaak is mild, rond en fruitig. Na het doorslikken breekt een matige, droge bitterheid door. Dat geeft dit bier een eigen karkater, al is de bitterheid wat recht en hoekig. Al met al een lekker smaakvolle dorstlesser van Brouwerij Wentersch, die het prima doet bij kip, Chinese gerechten en pizza.