Waarom moet een IPA vers zijn?

9 januari 2019

Waarom moet een IPA per se zo vers mogelijk worden gedronken? Nou, niks moet. Een IPA van een paar maanden is prima te drinken. Alleen die uitgesproken frisse, fruitige, bloemige hoparoma’s zijn dan grotendeels verdwenen. De invloed van de moutaroma’s winnen meer terrein naarmate de tijd verstrijkt.


Een verse IPA heeft echt dat frisse hoparoma. Je proeft de frisheid van bijvoorbeeld bloemen, fruit of zelfs naaldbomen. Welk aroma een bier heeft is afhankelijk van welke hopsoorten zijn gebruikt. Hopsoorten met uitgesproken aroma’s die je vaak in IPA’s tegenkomt zijn bijvoorbeeld Citra, Simcoe, Centennial en Cascade.

Houdbaarheidsdatum

De brouwer laat de consument graag kennis maken met het bier zoals hij het bedoeld heeft. Robbert Uyleman van Uiltje Brewing Company uit Haarlem geeft zijn bieren een hoppige handtekening mee. Daarom worden zijn bieren met sterk hopkarakter steeds meer in blik afgevuld en wordt een houdbaarheidsdatum van vier maanden meegegeven. Dat is erg kort voor een bier. Uyleman wil echter dat zijn fans de bieren drinken zoals ze bedoeld zijn. Vers met een fris hopkarakter. Na die vier maanden zijn de Uiltje bieren ook nog prima te drinken, maar dan is er al flink wat hopkarakter verdwenen.

Bier in blik

Blik is de ideale verpakking voor hoppige bieren. Hop is gevoelig voor licht en in tegenstelling tot een fles laat blik geen licht door. Bewaar bier ook altijd koel en donker. Zonlicht is killing voor verse hoparoma’s. Extreem veel licht kan het bier zelfs zo zeer aantasten dat het meer ruikt naar kattenpis dan naar bier. Probeer het zelf maar eens om een flesje bier een paar dagen in de felle, brandende zon te leggen.