Verbeterde Hertog Jan 0.0: frisser en minder zoet

27 juli 2021
Bij Hertog Jan waren ze niet zo tevreden over de eigen 0.0. Dat moest beter vonden ze in Arcen. Dus werd er getest, geproefd en nog meer getest en geproefd. Totdat er een grote glimlach verscheen op het gezicht van brouwmeester Gerard van den Broek. Toen wist het team van Hertog Jan dat het goed zat. Bij Bierista zijn we natuurlijk rete-nieuwsgierig of dat deze 0.0 inderdaad de smaak van Pilsener benadert.

De 'oude' Hertog Jan 0.0 was aan verbetering toe. De Bierista Community kende het bier een dikke voldoende toe, maar een topper was het niet. Daar waren ze het bij Hertog Jan wel mee eens. Dus werd er gezocht naar een recept dat meer recht zou doen aan de smaak van Pilsener. De nieuwe Hertog Jan 0.0 ligt inmiddels in de supermarkt.

Hertog Jan 0.0

Bij het inschenken van Hertog Jan 0.0 zien we weinig opvallends. Of het moet de schuimkraag zijn. Bij alcoholvrije bieren is de schuimkraag vaak dun en inzakkend. Bij Hertog Jan zijn ze er in geslaagd om een goede stabiele schuimkraag op het bier te krijgen. Goed om nog eens te benadrukken dat dit bier echt een 0.0 bier is, dus geen alcohol bevat. Er zijn ook bieren die tot 0,5% alcohol hebben. Dat verschil lijkt misschien miniem, maar qua smaak kan het een wereld van verschil maken, waarbij de uitdaging bij een bier zonder alcohol een stuk groter is.

De geur van Hertog Jan 0.0 is moutig, zoet en heeft duidelijk iets fruitigs en zelfs wat bloemigs, afkomstig uit de hop. De eerste slok geeft een frisse zoete smaak. Ook hier komen de hoparoma's met fruit duidelijk door. De namsaak heeft die duidelijke bitterheid, die zo kenmerkend is voor Pilsener. Die bittere finish blijft lang hangen en plakt in je mond en keel.

Top 10 Beste Alcoholvrij bier

Hertog Jan Pilsener kennen we als een rond en vriendelijk bier. Niet voor niets is deze Pilsener zo populair. Het nieuwe recept van Hertog Jan 0.0 benadert duidelijk meer de frisse pilssmaak dan zijn voorganger. Ondanks die duidelijke hoptonen en frisse bitterheid heeft dit bier nog altijd die ronde, vriendelijke zoetheid. Dit nieuwe recept is zeker een verbetering. Nu maar afwachten of de bierkenners uit de Bierista Biercommunity dit nieuwe recept dusndaig weten te waarderen dat de Hertog Jan 0.0 een plaatsje krijgt in de populaire lijst - de Top 10 Beste alcoholvrij bier.