Uitgelicht: Jopen Mooie Nel

23 juli 2020
Jopen Mooie Nel is een moderne klassieker. Deze IPA werd in 2015 verkozen tot beste bier van Nederland tijdens de Dutch Beer Challenge. Sindsdien smeedt dit bier de successen aaneen. Een bier waar je echt alle kanten mee op kunt.

De Bierista's geven Jopen Mooie Nel gemiddeld een 7,7. Hiermee is dit bier van Brouwerij Jopen in Haarlem een vaste waarde in de Bierista Top 10 IPA. De Bierista's loven vooral de fruitigheid en de karaktervolle bitterheid. Die bitterheid wordt door velen als prettig omschreven. "Niet extreem', 'niet scherp', 'ronde bitterheid' zijn termen die nogal eens voorbij komen.

Mooie Nel

Het bier Mooie Nel is vernoemd naar een meer vlakbij recreatiegebied Spaarnewoude. Dat meer stond ooit bekend als Mooien Hel. Die naam verbasterde in de loop der tijd. Het meer inspireerde de brouwers van Jopen tot het brouwen van dit geweldig veelzijdige bier. Jopen Mooie Nel maakt ook over de grens furore. Daar staat dit bier bekend als North Sea IPA.

Tropisch fruit

Jopen Mooie Nel wordt gebrouwen sinds 2012. Er wordt gerst en haver gebruikt. Vooral de hop is dominant in de smaak. De mix van hopsoorten Cascade, Citra en Simcoe geven een waaier van fruit. Vooral tropisch fruit ruik en proef je. Met je ogen dicht ruik je de rijpe passievrucht en is het alsof iemand een vers stuk ananas of mango onder je neus houdt. Van dit aromapalet zouden ze een parfum kunnen maken. De smaak is minstens net zo fruitig, waarbij in de nasmaak ook een lichte kruidigheid doorkomt die aan dennenbos doet denken.

Bitterheid

De nasmaak wordt vooral gedomineerd door de bitterheid vanuit de hop. De bitterheid is rond en tegelijk pittig, noem het gerust karaktervol. Voor de kenners, dit bier heeft 70 IBU en dat is flink. Geen moment plaagt die bitterheid je. De bitters zijn niet hard, ze zijn niet scherp; ze geven juist die bite die de fruitigheid in balans brengt. De bitterheid blijft ook even hangen. Toch verlang je al weer snel naar een volgende slok. En dat is natuurlijk een goede zaak. Jopen Mooie Nel heeft 6,5% alcohol, dus een lekkere doordrinker zouden we het niet willen noemen. Zwaar is dit bier ook zeer zeker niet. Drink het alleen niet in pilstempo, want dan is er kans op lichte schade.

Veelzijdig

Jopen Mooie Nel is een uitermate veelzijdig bovengistend bier, dat je het best drink op een graad of 6 of 7. Dat 'veelzijdig' mag je op verschillende manieren opvatten. Dit bier kun je het hele jaar door drinken en zal je telkens weer verrassen. Lekker bij de barbecue en net zo lekker bij een pizza als bij een een portie bitterballen. In onderstaande video loopt Arvid het water in de mond als hij denkt aan een Jopen Mooie Nel met een hamburger met rauwe uien en wat kaas er op.

Verkrijgbaar

Jopen Mooie Nel is goed verkrijgbaar in zowel de horeca als in supermarkt en slijterij. Ook dde meeste online bieraanbieders hebben dit bier in hun vaste assortiment. Probeer van Jopen ook eens de Jopen Non IPA, een alcoholarme IPA met veel smaak en slechts 0,3% alcohol. De Jopen Jacobus Pale Ale is gebrouwen met rogge en zal vast en zeker ook in de smaak vallen. Wil je echt eens verrast worden? Dan is de Jopen Koyt een aanrader. Dit krachtige bier heeft veel kruidige tonen en een dropachtige smaak.