Tweach Tripel gebrouwen met water uit de gracht

18 mei 2021
Het blijft toch een beetje een raar idee. Je pompt water uit de gracht om het direct te drinken. Zondag deed ik het samen met de leden van het Biergenietschap. Het smaakte als ... water. Buikpijn, misselijkheid en diarree bleven ons gelukkig bespaard. Proef geslaagd! En dus gaan ze er nu in Groenlo in de Achterhoek nu bier mee brouwen. Tweach Tripel komt binnenkort op de markt.

Bier brouwen met grachtwater; dat gaat natuurlijk zo maar niet in deze tijd waarin je steevast struikelt als je al niet verstrikt raakt in het woud van regels en wetten. Jos Oostendorp van Eastgreen.nl bedacht het idee en werkte het project uit. Hij bracht vervolgens de verschillende partijen bij elkaar die met behulp van een fraai staaltje techniek voor een smakelijke Tripel gaan zorgen.

Tweach

Jos Oostendorp is een bierman in hart en nieren. Hij werkte jarenlang bij Grolsch, was het gezicht van Brouwersnös en Yellow Moon en is inmiddels aan een nieuw avontuur begonnen. Met het nieuwe merk Tweach - dat staat voor Twente en Achterhoek - wil hij met verschillende partners innovatieve bieren brouwen.

Samenwerking

Voor zijn eerste bier werkt hij samen met NX Filtration uit Enschede en Jotem Waterbehandeling uit Vriezenveen. Heel kort door de bocht zorgt NX Filtration voor een manier van waterzuivering door middel van een speciaal membraam. Jotem verzorgt de installatie er omheen (zie foto). De gepatenteerde techniek van NX Filtration is zo bijzonder dat het bedrijf over de hele wereld wordt gevraagd om water te zuiveren.

Verkrijgbaarheid

Afgelopen weekend werd een demonstratie gegeven en kregen aanwezigen uitleg over het proces. Deze week gaat er daadwerkelijk gebrouwen worden met water uit de gracht. "Er wordt 2500 liter bier gebrouwen, waar Grols grachtenwater in gaat. We brouwen de Tweach Tripel, een stevig maar toegankelijk bier met 8,5%. Dit bijzondere bier is vanaf medio juni beschikbaar bij Brouwersnös en een beperkt aantal retailers en horeca", aldus Jos Oostendorp.

Drievoudige vergisting

Tweach Tripel wordt dus gebrouwen bij Brouwersnös. Deze brouwerij werkt met open vergisting. Net als de bieren van Brouwersnös, zoals Frolijke Frans en Mooien Muiter, ondergaat Tweach Tripel een drievoudige vergisting. Brouwerij Brouwersnös grenst aan de Grolse gracht. Ooit was die gracht een belangrijk verdedigingswerk van de stad Groenlo. Tegenwoordig is een groot gedeelte van de gracht een rijksmonument. Brouwersnös heeft een proeflokaal en groot terras waar het goed toeven is en waar iedereen welkom is om te komen proeven van de Achterhoekse gastvrijheid.